Međureligijski dijalog

Stier: Hrvatska po integriranosti muslimana primjer drugima

Vijesti / Flash | 07. 03. 2017. u 13:41 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska se zauzima za zaštitu kršćana i svih vjerskih manjina u svijetu, a po integriranosti islamske zajednice može biti primjer ostalim europskim državama, izjavio je u utorak u Ženevi hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

On je sudjelovao je na panelu o međureligijskom dijalogu, miru i zaštiti kršćana i ostalih vjerskih manjina na marginama zasjedanja Vijeća za ljudska prava UN-a.

"Istaknuli smo potrebu da se zaštite kršćani, ali i sve vjerske manjine u državama u kojima se ne poštuju vjerske slobode", rekao je Stier.

"Također smo istaknuli dobar primjer Hrvatske u integraciji islamske zajednice, kao model koji može služiti drugim državama u Europe", dodao je šef hrvatske diplomacije.

Panel su organizirali Vatikan, Rusija, Armenija i Libanon, a među nekoliko država kosponzorirale Hrvatska i Srbija što je, prema Stierovim riječima, "poruka koja ima dodatnu vrijednost".

Kršćanske zajednice u Egiptu, Iraku i Siriji proteklih su godina česte mete džihadističkih skupina koje ih ubijaju ili protjeruju s područja pod njihovom kontrolom.

Islamska zajednica od oko 60.000 pripadnika povijesna je vjerska manjina u Hrvatskoj i uzima se kao primjer uspješne integracije muslimana u jednoj članici EU-a.

Kopirati
Drag cursor here to close