780.000 KM duga

Štićenici bez pomoći, a Zavod Pazarić u financijskim problemima

Prije točno sedam dana bh. javnost šokirale su fotografije iz Zavoda Pazarić.
Vijesti / Flash | 27. 11. 2019. u 23:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sedam dana prošlo je od objave šokantnih fotografija štićenika Zavoda Pazarić. Umjesto konkretne medicinske i druge pomoći, cijela priča prešla je na politički teren i prepucavanja, a Zavod se suočava i s novim problemom. Porezna uprava dala je rok do četvrtka za uplatu duga ovog Zavoda, prenosi Federalna.

Prije točno sedam dana bh. javnost šokirale su fotografije iz Zavoda Pazarić.

 Od tada do danas...

''Mi smo zemlja koja je provela proteklih sedam dana raspravljajući je li adekvatna medicinska metoda vezivati djecu krpama, improviziranim materijalima za radijatore'', izjavila je Sabina Ćudić, predsjednica Kluba Naše stranke u Zastupničkom domu FBiH.

Dalje od rasprave, barem kada je riječ o konkretnoj pomoći štićenicima, nismo došli. Nisu upućeni dodatni njegovatelji niti medicinska oprema, a nema ni revizije utvrđenih dijagnoza. Kako smo došli u ovu situaciju ispitat će Kantonalno tužiteljstvo koje, poručuju iz Naše stranke, barata i s javnosti još nepoznatim dokazima. Autentičnost objavljenih snimaka nitko ne demantira.

''Odgovorno tvrdim da su materijali iz proteklih 12 mjeseci i stojim iza svake svoje izgovorene riječi. Broj svjedoka o zloupotrebi sredstava i zlostavljanju štićenika u Zavodu Pazarić raste. Među njima su sada i roditelji štićenika, koji su bilježili ozljede, upućivali na njih i tražili odgovore'', navela je Ćudić.

Uz sve i financijski problemi

''Sad imamo rješenje Porezne uprave koje je alarmantno, gdje stoji da četvrtka do 16 sati, ukoliko Zavod ne plati 780.000 KM poreza koje je bivše rukovodstvo utajilo kroz račune, račun Zavoda Pazarić će biti blokiran'', upozorio je direktor Zavoda u Pazariću Redžep Salić.

Salić pomoć za oprost ovog duga traži od Vlade Federacije. Oni su ranije smijenili Upravni i Nadzorni odbor na čelu sa Salićem kao direktorom Zavoda. Sve je pozdravio sindikat radnika Zavoda zbog, kako kažu, narušenog imidža. No, to je svakako tek početak priče. Svjesni su toga i u Vladi Federacije BiH, pa su na sastanku s predstavnicima Vijeća zaposlenika Zavoda Pazarić odredili prioritete.

''Konstatirano je da je jedan od ključnih problema nedostatak kadra u Zavodu Pazarić i da će i Vlada Federacije pružiti punu potporu kako bi se konačno riješio problem nedostatka stručnog kadra u Zavodu. Premijer je izrazio spremnost i da se Zavodu pruži financijska pomoć kako bi se riješili stari i novi problemi'', izjavila je Sabina Ćajić, članica Vijeća zaposlenika Zavoda u Pazariću.

Nije potvrđeno hoće li se o svemu raspravljati na sjednici Vlade Federacije zakazanoj za četvrtak ili će sačekati početak prosinca i zakazanu sjednicu Federalnog parlamenta. U proceduru upućen je i Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača, kako bi se zaštitili prijavitelji nepravilnosti.

Klupko, podsjećaju, nisu odmotale prošlotjedne fotografije. O financijskom kriminalu, primoravanju štićenika na rad u privatnim objektima prvi je upozorio upravo direktor Salić, a upozoravali su i ombudsmeni.

Kopirati
Drag cursor here to close