Stranke reagiraju

Stavovi izneseni na HNS-u su politika prošlosti

Vijesti / Flash | 29. 01. 2017. u 11:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Socijaldemokratska parija (SDP) Bosne i Hercegovine smatra da su stavovi izneseni na sjednici Hrvatskog narodnog sabora (HNS) politika prošlosti koja je suđena i presuđena pred Međunarodnim sudom pravde za bivšu Jugoslaviju u Haagu.

''Nikakve daljnje etničke podjele u BiH nisu prihvatljive. Ovakva politika najviše štete nanosi Hrvatima za koje se članovi HNS-a Dragan Čović i Božo Ljubić bore'', stav je ove stranke.

U priopćenju stranke rečeno je da svaki djelić ove zemlje pripada Hrvatima, jednako kao što pripada Bošnjacima, Srbima i svim drugim građanima, a svako dijeljenje BiH bio bi zločin prema svim njenim građanima.

SDP je pozvao Stranku demokratske akcije (SDA) da se odredi prema politici svog koalicijskog partnera jer Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i njen predsjednik Dragan Čović su jaki onoliko koliko im to dozvole SDA i njen predsjednik Bakir Izetbegović.

''Vrijeme je da SDA definitivno izabere ili HDZ ili BiH. Do sada su uvijek birali HDZ, a priopćenja SDA u kojima se izražava neslaganje s HDZ-om i Čovićem gube smisao ukoliko SDA ispunjava svaku želju takve politike'', navodi SDP.

BPS: Izjave čelnika HNS-a su nastavak antidaytonskih aktivnosti

Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) smatra da su jučerašnje izjave predsjednika HNS-a i predsjednika Glavnog odbora HNS-a Dragana Čovića i Bože Ljubića o uvođenju trećeg entiteta u BiH, "nastavak antidaytonskih aktivnosti kao i narušavanje mira u Bosni i Hercegovini što ovaj dvojac radi na vrlo sličan način kao i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik".

"Federalizacija BiH", odnosno dalja podjela BiH kao prijedlog Čovića i Ljubića potpuno su neprihvatljivi jer se na ovaj način pokušavaju rješavati stranačka pitanja, a sve kroz prizmu nacionalnog pitanja koje uopće nije ugroženo u BiH. Posrijedi je, zapravo, pokušaj HDZ-a da zauvijek osigura položaj vodeće stranke ispred hrvatskog naroda, odnosno poluge vladanja u jasno zaokruženom teritoriju'', navodi se u priopćenju.

BPS poziva vladajuću koaliciju (SDA, HDZ i SBB) da se počnu baviti ekonomskim pitanjima u Bosni i Hercegovini te da izjave, koje se obično daju u zagrijavanju pred izbore, ostave po strani jer svi narodi u Bosni i Hercegovini žive loše. 

Novalić: Građani ne žele daljnju parcijalizaciju BiH

Većina građana Bosne i Hercegovine ne želi ići u smjeru disolucije odnosno parcijalizacije BiH i to je snaga koja to neće dozvoliti, kazao je danas premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.

Tako je odgovorio na novinarsko pitanje o zaključak Hrvatskog narodnog sabora (HNS) da njihov cilj ostaje administrativna i teritorijalna rekonstrukcija BiH koja će uključivati i jedinicu s hrvatskom većinom.

Također, Novalić je ponovio da Stranka demokratske akcije (SDA), čiji je on kadar, to ne podržava nazivajući SDA integrativnom strankom.

''Na ovom prostoru je atraktivno plasirati takve političke ideje koje donose neke druge bodove koje dolaze iz zone politike pa čak i politikantstva'', zaključio je Novalić.

Ivanković Lijanović: Ekonomska, a ne jednonacionalna rješenja za reorganizaciju

Predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović oglasio se priopćenjem povodom, kako navodi, kontradiktornih izjava Dragana Čovića člana Predsjedništva BiH, predsjednika HDZ-a i HNS-a i njegovih koalicijskih partnera o reorganizaciji BiH.

Ivanković Lijanović je pozvao stanovnike FBiH  da ne nasjedaju na obmane kojima žele skrenuti pozornost sa teške ekonomske situacije u FBiH i BiH uzrokovane neradom u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

''Ekonomska, a ne jednonacionalna rješenja, kao što je ukidanje županija i uštede do 500 milijuna KM koje se takvom reorganizacijom mogu postići i koje se mogu investirati u ekonomski razvoj FBiH na principima razvoja zapadne Njemačke u koju naši ljudi odlaze trbuhom za kruhom da rade i žive od svog rada, jedino je normalno i realno rješenje za sve stanovnike FBiH'', navodi se u priopćenju.

Ivanković Lijanović smatra da je slijedeća izborna godina ključno vrijeme da se građani demokratskim putem napokon suprotstave političarima te izgrade ekonomski održivu i zdravu BiH i kao takvu je ostaviti svim budućim generacijama, priopćeno je iz Narodne stranke Radom za boljitak.

SBiH: Zabrinjavajuće izjave članova HNS-a

Stranka za Bosnu i Hercegovinu izrazila je zabrinutost posljednjim ponašanjem vodećih stranaka u Federaciji BiH, a posebno istupima čelnika nakon jučerašnje sjednice Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u Mostaru.

Kako su u priopćenju naveli to se odnosi na izjave predsjednika Glavnog vijeća HNS-a Bože Ljubića koji kao krajnji cilj hrvatskog naroda u BiH označio federalnu jedinicu s hrvatskom većinom i konstataciju predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragana Čovića da u BiH već postoji određeni stupanj federalizma.

''Izgovorene su kao da su otvorene najave za institucionalno oživljavanje ratnih ciljeva Herceg Bosne'', navodi Stranka za BiH.

Također, od predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića zatražili su obnavljanje tužbe BiH protiv Republike Srbije uz predočenje sve potrebne dokazne dokumentacije.

Kojović: Čovićevi zahtjevi su u suprotnosti sa principima EU

Povodom zaključaka donesenih od strane Hrvatskog narodnog sabora, oglasio se predsjednik Naše stranke Predrag Kojović, osuđujući ponovno raspirivanje ideja o teritorijalnoj podjeli BiH, po principu etničke dominacije.

''Riječ je o retrogradnim, već viđenim idejama koje su u suprotnosti sa europskim principima. Zalagati se za BiH u EU znači zalagati se za europske principe koji počivaju na aksiomima da su svi građani jednaki u očima države, a što prijedlozi zasnovani na ambicijama o etničkoj dominaciji direktno žele negirati. To sasvim sigurno nije princip teritorijalnog uređenja koji će Naša stranka ikad podržati'', kazao je Kojović.
Predsjednik Naše stranke dodaje da su "ove arhaične, nažalost već mnogo godina zagovarane, ideje, koje promovira HDZ, krijući se iza imena HNS-a i hrvatskog naroda, posebno kontraproduktivne jer unose dodatnu uznemirenost, podsjećajući na vremena kada su ih, sada već osuđeni ratni zločinci, poput Prlića i Kordića, pokušali provesti ratnim sredstvima, zločinima i logorima, a sada pokušavaju tu vlastitu moralnu i političku krivicu, koju je priznala Europa i svijet, svaliti sa svojih individualnih na pleća cijelog hrvatskog naroda“.

''Naravno, nacionalisti u nemogućnosti da pronađu rješenja za ekonomske i socijalne probleme po starom receptu nude nacionalističke fantazije, jer kada pri ruci imate samo čekić onda vam se svaki problem čini kao ekser. Naravno da treba učiniti sve da svi građani BiH budu ustavno ravnopravni, ali isto tako da u svakodnevnom životu imaju osjećaj ravnopravnosti u svojoj zemlji i zato je potrebno otvoriti dijalog a ne pokušavati već mnogo puta neuspješno okušane recepte'', kazao je.

''S jedne strane, od najvećeg je značaja da se pošalje jasna poruka, da se ne smije ni po koju cijenu popustiti pred nacionalističkim i sa stanovišta europskih vrijednosti nedopustivim zahtjevima HDZ-a. S druge strane, odgovornost svih nas, koji vidimo ovu državu kao jedinu domovinu svih nas koji živimo u njoj, je da uložimo maksimalan napor na stjecanju povjerenja onih građana čiju je političku volju HDZ monopolizirao kroz rad HNS-a. Samo tako, mi građani BIH, pripadnici različitih etničkih grupa koje žive u BiH možemo zajedno još više osnažili političku ideju, po kojoj ideja države BiH nije u suprotnosti, već u skladu sa interesima svih naroda i građana koji u njoj žive'', zaključio je Kojović.

Kopirati
Drag cursor here to close