Službeno

Stav Britanskog veleposlanstva: U Srebrenici je počinjen genocid

Vlasti u RS-u u krivotvorenju događaja u Srebrenici pozvali su se na izvještaj koji se nalazi u Nacionalnom arhivu Ujedinjenog Kraljevstva po kojem je napad Srba na Srebrenicu isprovociran od bh. strane.
Vijesti / Flash | 08. 01. 2020. u 18:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon podizanja optužnice protiv Milomira Savčića, predsjednika BORS-a, za sudjelovanje u genocidu u Srebrenici, vrh RS-a se odmah angažirao u krivotvorenju događaja iz srpnja 1995. godine, prenosi Hayat.

Naime, Vlasti u RS-u u krivotvorenju događaja u Srebrenici pozvali su se na izvještaj koji se nalazi u Nacionalnom arhivu Ujedinjenog Kraljevstva po kojem je napad Srba na Srebrenicu isprovociran od bh. strane, a Pale nisu imale plan da se osvoji enklava, već je do napada došlo na inicijativu lokalnog zapovjednika.

U tom dokumentu upućenom Ministarstvu obrane u Londonu od 11. srpnja 1995. godine, opisuju se događaji koji su prethodili događanjima u Srebrenici, kao i reakciji nizozemskog UN bataljuna nakon što su u nju ušle trupe Vojske RS.

Ubrzo se povodom objavljivanja dokumenta oglasio i član Predsjedništvo BiH Milorad Dodik koje je ustvrdio “da posljednji dokumenti britanske vlade o Srebrenici s kojih je skinuta oznaka tajnosti, pokazuju ‘ispravnost politike RS da se utvrdi prava istina o tom događaju’ u srpnju 1995. godine”.

Tim povodom Slobodna Bosna je kontaktirala Veleposlanstvo Velike Britanije i zamolila ih za službeni stav o prirodi dokumenta koji se pojavio u javnosti, kao i o službenoj poziciji koju Velika Britanija zauzima povodom događaja i presuđenog genocida u Srebrenici.

Odgovor Veleposlanstva Velike Britanije u Sarajevu prenosimo u cijelosti:

“Nacionalni arhiv Ujedinjenog Kraljevstva, u cilju transparentnog djelovanja, je nedavno objavio dokumente o Bosni i Hercegovini stare 25 godina. Neupitan stav Ujedinjenog Kraljevstva je da je u Srebrenici počinjen genocid. Mjerodavne ocjene o događanjima u Srebrenici i drugim mjestima su presude međunarodnih sudova, sam Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju je saslušao tisuće svjedoka, za šta postoje milijuni stranica transkripta.”

Kopirati
Drag cursor here to close