Statistika

Crne brojke u Hercegovini: Više umrlih, nego rođenih

Čitluk, Čapljina, Jablanica, Konjic, Neum, Prozor, Ravno i Stolac svi imaju puno više umrlih, nego živorođenih.
Vijesti / Flash | 27. 01. 2021. u 15:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svaki grad u HNŽ-u u razdoblju siječanj – studeni 2020. godine zabilježio je više umrlih nego živorođenih.

Naime, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku za pomenutih 11 mjeseci protekle godine u HNŽ- u je živorođeno 1377 osoba, dok je u ovom razdoblju umrlo 2017 ljudi.
Dakle, razlika je u (minus) 640 osoba.

Podaci za Mostar govore da je za 11 mjeseci 'korona godine' broj živorođenih 782, dok je u gradu na Neretvi u tom razdoblju umrlo 1013 osoba.

Slična situacija je u ostalim gradovima i mjestima u ovoj županiji.

Čitluk, Čapljina, Jablanica, Konjic, Neum, Prozor, Ravno i Stolac svi imaju puno više umrlih, nego živorođenih. Nitko nije zabilježio veći broj živorođenih u odnosu na umrle.

Kada je u pitanju koronavirus i smrtnost koja je nastala uslijed posljedica pandemije, podaci Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a pokazuju da je od početka pandemije do danas u ovoj županiji od ovog virusa preminulo 282 osobe. A brojke po gradovima i mjestima izgledaju ovako: Konjic 48, Jablanica 10, Mostar 142, Čitluk 26, Čapljina 36, Stolac 9, Neum 0, Ravno 0 i Rama 11.

Što se tiče sklapanja brakova u ovom razdoblju i za vrijeme korona restrikcija, ipak je bilo puno više (ljubavi) sklopljenih nego razvedenih brakova.

Podaci govore da je za 11 mjeseci 2020. godine u HNŽ-u sklopljeno 816 brakova, a 63 su razvedena. Zanimljivo je i da samo u Jablanici, Neumu i Ravnom nije razveden niti jedan brak u ovom razdoblju.

A kako se zarađivalo i od čega se živjelo protekle godine, koja je za cijelu planetu bila krizna i teška, govore (možda) podaci o prosječnoj plaći.

Prosječna neto plaća za mjesec studeni 2020. u HNŽ-u iznosila je 1046 KM, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku.

Više umrlih nego živorođenih, vjenčanja i svadbe bez obzira na koronu, te prosječna plaća oko tisuću konvertibilnih maraka su ukratko statistički opis HNŽ-a u korona godini.

Kopirati
Drag cursor here to close