Bihać

Stanje u 'Vučjaku' sve gore

Koliko je situacija iz dana u dan sve teža možda najbolje potvrđuje podatak da migranti za doručak dobijaju dvije kriške kruha uz malo sira.
Vijesti / Flash | 28. 11. 2019. u 20:01 Bljesak.info
Stanje u 'Vučjaku' sve gore

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prokišnjavaju šatori, svuda je blato i ponestaje hrane, slika je migrantskog kampa ''Vučjak'' za kojeg još nema adekvatnog rješenja iako se traži njegovo žurno zatvaranje. Koliko je situacija iz dana u dan sve teža možda najbolje potvrđuje podatak da migranti za doručak dobijaju dvije kriške kruha uz malo sira.

Iako je zima sve bliže, oko 700 migranata u kampu ''Vučjak'' u najlošijim uvjetima i neizvjesnosti dočekuje zimu.

A zima samo što nije stigla. Hladnoća, blato i kiša dodatno migrantima otežavaju preživljavanje u kampu, prenosi BHRT.

''Kamp nije dobar, nije ni za životinje. Kamp 'Bira' ima bolje uvjete, ali tamo nema mjesta za sve nas. Svi kampovi su bolji od ovoga'', kaže Muhamed Ibrahim iz Afganistana.

Dva sata boravka u ''Vučjaku'' za građane su dovoljna da osjete svu težinu problema migrantske krize sa kojima se bori Crveni krst Grada Bihaća.

''Dolazi zima. Međutim, mi ulažemo maksimalne napore da im pomognemo, koliko god smo u mogućnosti. Po mojoj procjeni, trenutačno u kampu ih ima oko 700-800 migranata, taj broj varira svaki dan, možemo ih sresti tisuću. Primijetio sam da veliki broj njih odlazi preko granice'', navodi vođa mobilnog tima Crvenog krsta Bihać, Muhamed Ćehić.

A o 'gejmu', kako migranti nazivaju prelazak preko granice, mašta i Džimbad iz Pakistana, čiji su mnogi prijatelji uspjeli prijeći granicu. I on želi svojoj obitelji osigurati bolji život. Ne gubi nadu.

''Kamp je loš, vidite. Nadam se da će sve ovo proći. Želio bih raditi u Njemačkoj kao kuhar ili frizer. Znam raditi i sa mašinama na gradilištu, znam mnogo poslova. Svoju budućnost vidim gore'', keže on.

Rješenja za ''Vučjak'' nema. Iako je svima jasno da ovo nije mjesto u kojem migranti mogu preživjeti zimu, državna vlast još nije pronašla adekvatno rješenje. Svi čekaju.

Kopirati
Drag cursor here to close