Izvještaj EK

Stanje u BIH: Nema napretka u garanciji slobode medija

''Još uvijek su prisutni politički pritisci i zastrašivanja novinara unatoč negativnoj ocjeni iz prethodnog izvještaja o napretku“, rekao je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Wigemark.
Vijesti / Flash | 17. 04. 2018. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija je danas u Bruxellesu predstavila godišnji Paket proširenja, uključujući sedam pojedinačnih izvještaja o napretku država Zapadnog Balkana ka članstvu u Europsku uniju.

Među ključnim nalazima Izvještaja iz 2018. godine o Bosni i Hercegovini, navodi se kako je određeni napredak ostvaren u poštivanju ljudskih prava i problema manjina.

Ipak, potrebno je temeljno unaprijediti strateški, pravni, institucionalni i politički okviri za zaštitu ljudskih prava. To podrazumijeva i pitanje slobode izražavanja. I dalje su prisutni politički pritisci i zastrašivanje novinara, uključujući fizičke i verbalne napade.

''Još uvijek su prisutni politički pritisci i zastrašivanja novinara unatoč negativnoj ocjeni iz prethodnog izvještaja o napretku“, rekao je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Wigemark medijima u Sarajevu, te dodao kako još uvijek postoje problemi kao što su elementi samocenzure te politizacija javnih emitera FTV, BHT i RTRS, što je za Europsku uniju neprihvatljivo.

Pored toga Wigemark je naglasio i problem financiranja javnih emitera koji značajno utiče na njihovu nezavisnost.

 

Kopirati
Drag cursor here to close