Pod kontrolom

Migrantima u Salakovcu će se osigurati bolnica, škola, zabava

Trenutno zdravstveno stanje migranata, obzirom da je među njima i velik broj srčanih bolesnika i trudnica, jeste zadovoljavajuće, te ekipe Crvenog križa rade na tom da im se nabave osnovni medicinski preparati
Vijesti / Flash | 21. 05. 2018. u 12:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Crveni križ  / Pružanje pomoći migrantima

''Crveni križ Mostar od prvog dana osigurava tri obroka za migrante smještene u izbjegličkom centru Salakovac , vodeći računa da ne zanemarimo ni one koji poste. Osiguravamo prvu pomoć u higijeni, te već dva dana naša liječnička ekipa radi na preventivnim pregledima migranata'', rekao je to za Bljesak.info Alen Kajtaz, tajnik mostarskog Crvenog križa.

Trenutno zdravstveno stanje migranata, obzirom da je među njima i velik broj srčanih bolesnika i trudnica, jeste zadovoljavajuće, te ekipe Crvenog križa rade na tom da im se nabave osnovni medicinski preparati, dok će neke detaljnije zdravstvene zahvate ipak prepustiti jednoj od mostarskih bolnica.

''Ne želimo previše ulaziti u taj zdravstveni dio jer je to ipak posao djelatnika bolnice. Po informacijama koje ja imam pomoćnik ministar sigurnosti je trenutno u Mostaru te će s jednom mostarskom bolnicom, još uvijek nije poznato kojom, sklopiti sporazum o pružanju pomoći migrantima'', govori Kajtaz.

Crveni križ će, kako govori Kajtaz, bit zadužen za hranu i higijenu te da djeci osiguraju i neku razonodu i zabavu.

''Ovisno o tome koliko će oni ostati ovdje gledat ćemo da djeci osiguramo i školu, nastavne aktivnosti da bi oni imali cjelokupni tretman odnosno da se ne bi razlikovali od naših sugrađana'', govori tajnik Crvenog križa.

Točan broj migranta koji su trenutno smješteni još uvijek nije poznat, jer je tijekom proteklih dana bilo dosta nagađanja o tomu kako je jedan broj migranata napustio kamp te krenuo u potrazi za novim granicama. Ove informacije trenutno nam nije mogao potvrditi Edin Denjo, ravnatelj izbjegličkog centra Salakovac, obzirom da je, kako saznajemo, prebrojavanje migranata trenutno u tijeku.

''Imali smo sastanak s predstavnicima iz ministarstva sigurnosti a očekujemo posjetu i od ministrice za ljudska prava i izbjeglice, Semihe Borovac, te ćemo točnu brojku znati kasnije'', reko je Denjo za Bljesak.info i dodao kako je opće stanje u kampu pod kontrolom, te migranti trenutno imaju sve što im je potrebno.

Pomoć migrantima, u suradnji s Crvenim križom, pružaju i građani Mostara, što u donacijama hrane i drugih potrepština, što svojim radom.  

''Trenutno sam zadovoljan odazivom građana Mostara, te bih apelirao na sve koji žele pomoći da kontaktiraju ured Crvenog križa te ćemo im dati sve potrebne informacije. Hrana i higijena je ono što je trenutno najaktualnije, odnosno najpotrebnije, a  ostalo ćemo s vremenom pribaviti'', rekao  je Kajtaz te dodao kako profesionalcima Crvenog križa trenutno pomaže oko dvadesetak volontera iz Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close