Ne/zasluženi godišnji

Stanje s koronom sve gore, a parlamentarci idu na odmor

Opozicijske stranke tvrde da su parlamentarci imali dovoljno vremena za odmor, jer su godinu dana potrošili ništa ne radeći, a zastupnici i izaslanici pozicije također smatraju da treba raditi, a ne odmarati se.
Vijesti / Flash | 31. 07. 2020. u 08:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ilustracija

Iako je situacija u Bosni i Hercegovini teška, s obzirom na to da pandemija uzrokovana prisustvom virusa korona ne jenjava i da je BiH visoko na listi zemalja koje su rizične i u kojima je stopa smrtnosti od posljedica Covida-19 velika, predstavnici zakonodavne vlasti na nivou institucija BiH ipak će na odmor i to skoro do kraja kolovoza, jer nema zakazanih sjednica.

Veliki broj zastupnika i izaslanika s kojima su "Nezavisne" razgovarale kaže da nije vrijeme za odmor i upozoravaju da bi Vijeće ministara trebalo da šalje više usuglašenih zakonskih prijedloga parlamentarcima na odlučivanje.

Opozicijske stranke tvrde da su parlamentarci imali dovoljno vremena za odmor, jer su godinu dana potrošili ništa ne radeći, a zastupnici i izaslanici pozicije također smatraju da treba raditi, a ne odmarati se.

Lazar Prodanović (SNSD), izaslanik u Domu naroda BiH, za "Nezavisne" ističe da su tek za posljednji tjedan kolovoza najavljene aktivnosti parlamentarnih komisija i sjednice domova.

Prodanović kaže da nije vrijeme za odmor, ali da bi oni radili i da bi bilo značajno da imaju neke hitne aktivnosti i da Vijeće ministara uputi veći broj zakonskih prijedloga kako bi parlamentarne komisije više radile, a time i domovi.

"Nažalost, nemamo dovoljno aktivnosti. Parlament bi radio više da ima više zakonskih projekata, izmjena i dopuna zakona. Vjerojatno će biti intenzivnijih aktivnosti do kraja godine, iako će i one biti usporene zbog predstojećih lokalnih izbora u BiH", ističe Prodanović.

Ističe da sve ovisi o epidemiološkoj situaciji.

Branislav Borenović (PDP), zastupnik u Zastupničkom domu BiH, za "Nezavisne" kaže da nije vrijeme za kolektivni odmor s obzirom na situaciju u zemlji i pandemiju te da ni Vijeće ministara ne dostavlja usuglašene prijedloge zakona.

"Parlament je, zahvaljujući vladajućoj koaliciji, bio na odmoru skoro godinu dana. Sada na isteku srpnja konačno je usvojen proračun i kao to je neka super vijest, mislim da je to sramota da se u srpnju usvaja proračun i da predsjedavajući Vijeće ministara kaže da bi mogli formirati fond za pomoć gospodarstvu, a samo što nije kolovoz. Mislim da to samo pokazuje jednu apsurdnu situaciju u kojoj se nalazimo, da vlast ništa ne radi, a najavljuju da će nešto raditi, a mjesec dana nema najave ni za jednu sjednicu. Mislim da je ovo nastavak jednog bahatog ponašanja i štetne politike prema vlastitom narodu", kaže Borenović.

Amir Fazlić (SDA), izaslanik u Domu naroda BiH, smatra da bi se zbog kompletne situacije i pandemije virusa korona, koja je sve intenzivnija u BiH, moglo i moralo bez stanke raditi u svim institucijama.

"Nije neophodna stanka, najvažnije je zaštititi građane, njihovo zdravlje, da se poduzimaju određene mjere. Po mom mišljenju, moglo se bez stanke, rijetko će tko ići na odmore. Kome je sad do odmora u ovoj situaciji", kazao je Fazlić.

Saša Magazinović (SDP BiH), zastupnik u Zastupničkom domu BiH, kaže za "Nezavisne" da nema kolektivnog godišnjeg odmora ove godine i da svako za sebe odlučuje kad će i koliko raditi.

"Ja ću nastaviti raditi. U ovoj godini se moglo mnogo više uraditi, a zašto nije, treba pitati SDA, HDZ i SNSD. Oni će dati odgovor i za manje stranke koje ih prate", kaže Magazinović.

Kopirati
Drag cursor here to close