Obračun s nezakonitim poslovima

Stanivuković rušenjem elitnog restorana počeo obračun s Dodikovim partnerima

"Ovo je naša imovina, vraćamo je", poruka je koju je Stanivuković postavio uz ulaz objekta.
Vijesti / Flash | 11. 03. 2021. u 14:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković najavio je u četvrtak rušenje elitnog restorana uz rijeku Vrbas istodobno označivši to kao početak obračuna s nezakonitim poslovima osoba bliskih sadašnjem predsjedatelju Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

"Ovo je naša imovina, vraćamo je", poruka je koju je Stanivuković postavio uz ulaz objekta pod nazivom "Kajak", koji je smješten uz samu obalu Vrbasa, na jednoj od najreprezentativnijih lokacija u tom gradu, a koji je podignut na gradskom zemljištu i bez potrebnih dozvola.

Za "Kajak" se ne zna točno je li samo restoran ili pak "noćni klub-kockarnica", kako je registriran, no izvjesno je kako ga je izgradila i njime upravlja obitelj Mile Radišića, građevinskog poduzetnika poznatog i po tome da je Dodikov kum.

Radišićeva građevinska tvrtka "Grand trade" u strogom je središtu grada podignula veliku poslovnu zgradu koju sada pokušava prodati Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) za više od 40 milijuna eura, pa je vođenje kluba na Vrbasu tek kamenčić u ovom poslovnom carstvu.

Foto:Ras Srbija / Stanivuković rušenjem elitnog restorana počeo obračun s Dodikovim partnerima

Lokalni mediji navode kako "Kajakom" upravlja Radišićev sin, no za gradonačelnika Stanivukovića najvažnija je činjenica kako je taj klub-restoran izgrađen na zemljištu koje je u gradskom vlasništvu i označeno je kao zelena površina, a nema građevinsku dozvolu.

"Danas smo došli ovdje vratiti ono što je naše, a na našem je netko izgradio parkinge i objekte. Naravno da ćemo tražiti način da vratimo dobit koja je stečena ovdje na gradskom zemljištu", najavio je Stanivuković ističući spremnost da ispuni obećanja iz predizborne kampanje. On je u studenom 2020. odnio uvjerljivu pobjedu nad dotadašnjim gradonačelnikom Igorom Radojičićem iz Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Stanivukovićeva je pobjeda Dodika toliko razljutila da je Banjolučanima zaprijetio kako će zbog toga ostati bez svega pa i bez grijanja, jer im entitetska vlast više neće subvencionirati nabavku goriva za gradsku toplanu.

"Ugovori dostojni rubrike 'vjerovali li ne'"Dodik je od takvih prijetnji ipak odustao, no Stanivuković od svojih obećanja nije, pa je neposredno po preuzimanju dužnosti naložio reviziju svih ugovora i dozvola koje je izdavala SNSD-ova gradska vlast.

Revizori su otkrili niz spornih ugovora, poput onoga kojim je za obnovu krova zgrade gradske uprave plaćeno 350 tisuća eura, a pritom je on, umjesto bakrom, prekriven ljepenkom.

Iz gradskog se proračuna plaćalo i za "usluge pjevanja", a jedan takav ugovor popisala je i stanovita Dragana Ristić, koja obnaša dužnost pomoćnice ministra turizma, za što je dobila više od osam tisuća eura. Kad se to doznalo pravdala se kako je taj ugovor potpisala u ime svog bivšeg supruga koji je pjevač.

Stanivuković je kazao kako postoji cijeli niz sličnih ugovora, koje je nazvao bizarnima i dostojnima rubrike "vjerovali ili ne", ali je indikativnim ocijenio to što je u nekima od njih puno tragova koji vode ka Dodiku i njegovoj obitelji.

U potrazi za nelegalnim oglasnim panoima, u provjeri nelegalnih objekata ili nelegalnih tendera, svuda smo nalazili Dodikovu rodbinu ili kumove, kazao je Stanivuković u jednom televizijskom intervjuu, navodeći da je "u svim izvještajima obitelj Dodik".

Sam Dodik nije komentirao najavu rušenja restorana-kluba njegovog kuma, ali je odvjetnik obitelji Radišić kazao kako se nada da će vlasti ipak dopustiti legalizaciju sporne građevine, ne sporeći da je ona podignuta na gradskom zemljištu. "Tri tisuće obitelji živi od posla koji drži obitelj Radišić", kazao je odvjetnik Miloš Stevanović, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close