Odluka Haaškog suda

Stanišiću i Simatoviću će se ponovno suditi po svim točkama optužnice

Vijesti / Flash | 15. 12. 2015. u 14:36 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivšem šefu Državne sigurnosti u okviru Ministarstva unutarnjih poslova Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću zvanom Frenkiju, optuženim za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine, ponovno će se suditi po svim točkama optužnice, javlja Agencija Anadolija.

Haški tribunal izrekao je danas pravosnažnu presudu nakon što ih je prvostupanjskom presudom, izrečenom 29. svibnja 2013. godine, oslobodio krivice po svim točkama optužnice.

Suđenje je počelo 2009., a završeno 30. svibnja 2013. godine. Nakon toga Stanišić i Simatović su bili na privremenoj slobodi u Srbiji. U pritvor su se vratili u studenom ove godine kako bi danas nazočili izricanju konačne presude.

Tužiteljstvo Haškog tribunala je na prvostupanjsku oslobađajuću presudu, 28. lipnja 2013., uložilo je žalbu i zahtijevalo da apelacijsko vijeće u potpunosti preinači presudu te Stanišića i Simatovića proglasi krivim po svim točkama optužnice. Isti zahtjev je ponovljen u srpnju ove godine.

Podsjetimo, prvostupanjskom presudom Tribunal je utvrdio da Stanišić i Simatović nisu krivi za progon na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi kao ni za ubojstva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i bošnjačkih civila kao ni za to da su zajedno s bivšim liderom Srbije Slobodanom Miloševićem, predsjednikom Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavom Šešeljem, nekadašnjim vođama Srba u Hrvatskoj i BiH Goranom Hadžićem i Radovanom Karadžićem, te vođom paravojnih formacija Željkom Ražnatovićem Arkanom, sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Međutim, utvrđeno je da su Stanišić i Simatović opremali, obučavali, financirali, kontrolirali i na ratišta u Hrvatskoj i BiH slali "crvene beretke", koje su kasnije prerasla u Jedinicu za specijalne operacije SDB-a te da su te formacije i "škorpioni" počinili veliki broj ubojstava Hrvata, Bošnjaka i drugih nesrba u Hrvatskoj i BiH.

Prema presudi, "crvene beretke" su počinile ubojstva i deportacije u Bosanskom Šamcu, te prisilno premještanje nesrba u Doboju u proljeće 1992. ali se dodaje da Stanišić i Simatović nisu upravljali u tim operacijama, iako su njeno učešće organizirali. Optužba za zločine u istočnoj Slavoniji, Zvorniku, Bijeljini i Sanskom Mostu, nije dokazana.

Nije dokazano ni to da su Stanišić i Simatović "upravljali" Ražnatovićevom SDG, ni "škorpionima" i drugim paravojskama koje su činile zločine. Navedeno je da su sa njima imali "manje značajne veze". Oslobođeni su krivice i za strijeljanje šest mladića, Bošnjaka iz Srebrenice, koje su 16. srpnja 1995. počinili pripadnici "škorpiona", snimivši ubojstvo. Video je imao velikog odjeka u cijelom svijetu.

Stanišića i Simatovića uhitile su vlasti Srbije tijekom operacije "Sablja", poslije ubojstva premijera Zorana Đinđića, 12. ožujka 2003. godine. Stanišić je prebačen u Hag 11. lipnja, a Simatović 30. svibnja te godine.

Suđenje je počelo 28. travnja 2008. godine, međutim, zbog lošeg zdravstvenog stanja Jovice Stanišića odgađano je nekoliko puta. Službeno je počelo 9. lipnja 2009. godine, a tijekom suđenja pred suce su izvedena 62 svjedoka, a u obranu optuženih iskaz su dala 33 svjedoka.

Kopirati
Drag cursor here to close