Haag

Stanišić i Simatović se izjasnili da nisu krivi za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj

Vijesti / Flash | 18. 12. 2015. u 17:12 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši dužnosnici Službe državne sigurnosti Srbije (SDB), Jovica Stanišić i Franko Simatović Frenki pred Haškim tribunalom (ICTY) zanijekali su krivnju u sklopu ponovljenog suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, a do početka suđenja ostat će u pritvoru, izvijestili su beogradski elektronički mediji.

Stanišić i Simatović prvi su se put pojavili pred sudom u ponovljenom procesu pošto je Žalbeno vijeće ICTY-a u utorak odlučilo da im se sudi po svim točkama optužnice, čime je poništena prvostupanjska oslobađajuća presuda iz 2013. godine kojom su oslobođeni odgovornosti za ratne zločine, piše Hina.

Stanišića i Simatovića Haški sud je optužio za ratne zločine počinjene na području Hrvatske i BiH, te za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu koji je za posljedice imao progonstva, ubojstva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskog i muslimanskog stanovništva.

Glavni tužitelj Haškog tribunala Serge Brammertz izrazio je zadovoljstvo presudom Žalbenog vijeća kojom je poništena prvostupanjska odluka i naređeno ponovno suđenje.

Žalbeno je vijeće zaključilo da je odluka Pretresnog vijeća da ih oslobodi bila "pravno pogrešna", a Brammertz je za beogradski tisak naglasio da se tužiteljstvo u žalbi pozvalo na dva ključna pravna argumenta.

Kopirati
Drag cursor here to close