Haag

Stanišić i Simatović na privremenoj slobodi

Vijesti / Flash | 23. 12. 2015. u 11:32 R.I.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši šef Službe državne sigurnosti Srbije Jovica Stanišić i njegov pomoćnik Franko Simatović pušteni su odlukom Žalbenog vijeća Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) na privremenu slobodu, objavio je Haaški sud.

Stanišić i Simatović su u pritvoru u Scheveningenu bili od 15. prosinca, kada je Žalbeno vijeće poništilo prvostupanjsku presudu kojom su bili oslobođeni i naložilo da im se ponovo sudi.

Predsjedavajući sudskog vijeća Faust Pocar je ocijenio da je prvostupanjski sud pogriješio u primjeni zakona i tumačenju činjenica kada je presudilo da Stanišić i Simatović nisu bili sudionici udruženog zločinačkog pothvata.

Obojica su optuženi za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem prisilnog i trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva s velikog dijela teritorija Hrvatske i BiH između 1991. i 1995. godine.

Odluku o puštanju na privremenu slobodu do početka suđenja donijelo je Sudsko vijeće još 28. maja, a sada ju je potvrdilo i Žalbeno vijeće, prenosi Hina.

Kao jedan od razloga za privremeno oslobađanje, Stanišićeva obrana je navela i njegovo zdravstveno stanje, "loše, ali stabilno", uz objašnjenje da je potreban nastavak liječenja u Beogradu.

Suđenje spomenutoj dvojici je počelo u lipnju 2009., a u svibnju 2013. oslobođeni su po svih pet točaka optužnice. Optužnica protiv Stanišića i Simatovića bila je proširena 2006. te ih se po toj novoj optužnici teretilo za osobnu i zapovjednu odgovornost za progone na političkoj, vjerskoj i rasnoj osnovi.

Osim toga teretilo ih se i za zločine protiv čovječnosti, ubojstvo, kršenje ratnog prava i običaja te likvidacije Bošnjaka iz Srebrenice, koje je izvela postrojba "Škorpioni", koja je izravno bila pod njihovom kontrolom.

Stanišića i Simatovića uhitile su srbijanske vlasti tijekom operacije Sablja, poslije ubojstva premijera Zorana Đinđića 12. ožujka 2003. Simatović je predan Haaškom sudu 30. svibnja te godine, a Stanišić 11. lipnja.

Kopirati
Drag cursor here to close