Direktor SIPA-e

Stanić još u veljači stekao uvjete za mirovinu

Na osnovu provjerenih podataka, kao i poslova i funkcija koje su do sada obavljali kandidati za direktora Sipe, aktualni direktor Sipe uvjete za mirovinu stekao je još prije osam mjeseci, odnosno u veljači.
Vijesti / Flash | 28. 10. 2019. u 11:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od četiri kandidata za direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH dvojica ne ispunjavaju uvjete za mirovinu, i to Žarko Laketa i Goran Zubac i mogu biti imenovani na poziciju direktora ove agencije, prenosi Srna.

Darko Ćulum, također, može biti imenovan na to mjesto pod uvjetom da imenovanje bude završeno do 28. studenog, dok aktualni direktor Sipe Perica Stanić, prema zakonu, nikako ne bi mogao biti imenovan na tu funkciju.

Na osnovu provjerenih podataka, kao i poslova i funkcija koje su do sada obavljali kandidati za direktora Sipe, aktualni direktor Sipe uvjete za mirovinu stekao je još prije osam mjeseci, odnosno u veljači.

On je po sili zakona morao već biti umirovljen i zbog toga nikako ne može biti imenovan na funkciju direktora Sipe.

Darko Ćulum, aktualni direktor Policije Republike Srpske, tijekom četverogodišnjeg mandata stekao bi uvjete za mirovinu, tako da zakonski može biti imenovan na funkciju direktora Sipe.

Žarko Laketa, doskorašnji načelnik Policijske uprave Trebinje, prema provjerenim podacima, ne ispunjava uvjete za mirovinu, jer mu trebaju još četiri godine radnog staža, koliko i traje mandat za navedenu funkciju.

Laketa za vrijeme obavljanja policijske službe nije imao beneficirani radni staž tijekom cijele karijere, jer je obavljao funkciju pomoćnika direktora Granične policije BiH skoro pet godina, gdje mu je staž bio redovan - 12 mjeseci za 12 mjeseci, bez beneficija.

Ako se uzme u obzir i pripravnički staž od 15 mjeseci, gdje, također, nije imao niti je mogao imati beneficiju, onda je jasno da Laketa ne ispunjava uvjete za mirovinu i može biti imenovan za direktora Sipe.

Goran Zubac, bivši direktor Sipe, najmlađi je od svih kandidata i, prema raspoloživim podacima u koje je Srna imala uvid, nema smetnji po navedenom osnovu za imenovanje na direktorsku funkciju u Sipi.

 

Kopirati
Drag cursor here to close