Šest optužnica za ratne zločine

Standardno podizanje optužnica u posljednjim danima godine

Sudu BiH u posljednja tri dana podneseno je na potvrđivanje šest optužnica za ratne zločine, uključujući dvije osobe nastanjene u Srbiji.
Vijesti / Flash | 31. 12. 2020. u 14:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je u posljednja tri dana podiglo šest, a u prethodna 362 dana godine devet optužnica za ratne zločine.

Sudu BiH u posljednja tri dana podneseno je na potvrđivanje šest optužnica za ratne zločine, uključujući dvije osobe nastanjene u Srbiji.

U Odjeljenju za ratne zločine Tužiteljstva BiH raspoređeno je 29 tužitelja a u 2020. je ukupno podignuto 15 optužnica protiv 44 osobe.

Posljednja optužnica podignuta je protiv sedam osoba za zločin protiv čovječnosti počinjen nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa 1992. godine. Optuženi su Jovan Šatara, Boško Savković, Sekula Šišić, Nenad Tanasić, Boško Bilić, Zdravko Balaban i Jordan Ilić, piše Birn

Pred kraj godine šest osoba je optuženo za zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području Zvornika. Optužnica je podignuta protiv Šemsudina Muminovića, Muje Muratovića, Rasima Omerovića, Asima Alića, Fadila Mujića i Ismeta Memića zbog učešća u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti.

Optužnica je podignuta i protiv Milorada Kotura i Dušana Ćulibrka, kojima su na teret stavljeni zločini protiv civilnog stanovništva počinjenog na području Bosanske Krupe nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Prijedora.

Tužiteljstvo je optužilo i Spomenka Novovića i Borislava Pjanu. Na teret im je stavljen zločin protiv čovječnosti na području Foče 1992. godine zbog ubojstva i nečovječnog postupanja prema civilima bošnjačke nacionalnosti.

Na isteku godine podignuta je optužnica i protiv Neđeljka Popovića za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti 1992. godine u Mrkonjić Gradu. Popović je nastanjen u Srbiji, čije državljanstvo ima, uz bosanskohercegovačko.

Optužen je i Branislav Gavrilović, koji je također nastanjen u Srbiji i čije državljanstvo ima. Gavriloviću je na teret stavljen zločin protiv civilnog stanovništva na području Ilidže i Hadžiča.

Osim ovih, Tužiteljstvo je od početka godine podiglo devet optužnica protiv 25 osoba, što je upola manje optužnica u odnosu na 2019. godinu, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala. Sud BiH je za ratne zločine pravosnažno osudio devet osoba.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine je analizom utvrdila da u posljednje tri godine vlada trend smanjenja broja podignutih optužnica, kao i broja osoba optuženih za ratne zločine. Tijekom 2018. godine 28 tužitelja je optužilo 62 osobe u 27 predmeta, a u 2019. je 27 tužiteljca u okviru 22 optužnice optužilo 32 osobe.

Britanska sutkinja Joanna Korner u izvještaju o procesuiranju ratnih zločina u Bosni i Hercegovini kao jedan od problema identificirala je podizanje optužnica protiv osoba za koja se zna da nisu dostupna pravosudnim organima BiH. Ona smatra da moguća korist od podizanja optužnice protiv takvog počinioca u principu ne opravdava ni utrošak vremena ni utrošak resursa.

''Optužnice se ne bi trebale podizati protiv optuženih koji nisu dostupni organima krivičnog gonjenja ako ne postoje realni izgledi da će se optuženi pojaviti na glavnom pretresu“, konstatirala je Korner, dodajući da treba pojačati regionalnu suradnju.

Ona se u izvještaju osvrnula i na ispunjavanje norme tužilaca i podizanje velikog broja optužnica u decembru. Navedeni su podaci da je u 2019. od 24 optužnice njih 11 bilo podignuto u prosincu.

„Ovo je nepoželjna praksa jer se podudara s dugom pauzom na Sudu zbog praznika. Vjeruje se da motiv za podizanje optužnica u decembru ima veze s ispunjavanjem norme“, navela je Korner.

Kopirati
Drag cursor here to close