Ostala samo gomila šuta

Srušena divovska statua Mao Ce-tunga

Vijesti / Flash | 08. 01. 2016. u 15:42 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineske vlasti srušile su statuu Mao Ce-tunga visoku 37 metara, samo nekoliko dana pošto su svijet obišle fotografije ove kolosalne građevine usred njiva u provinciji Henan, objavio je New York Times.

Timovi za uništenje stigli su u utorak ujutro, a već u petak od zlatnog Maa ostala je samo gomila šuta, kažu mještani sela u čijem ataru se zlatni divovski Mao našao.

Kako su izvijestili lokalni mediji, izgradnja statue, vrijedne 465.000 dolara, bila je pri kraju kada je privukla veliku pažnju svjetske javnosti.

Društvenim mrežama uglavnom su se širili podrugljivi i kritički komentari, pošto je kolosalni Mao izgrađen u ruralnom i siromašnom dijelu Kine, gdje je novac preko potreban za mnoge druge stvari.

Izgleda da su komentari doprijeli do centralnih kineskih vlasti, pa je statua misteriozno srušena, isto kao što je i misteriozno podignuta.

Mještani sela Tongxu kaže da su se u selu jedan dan pojavili sigurnosni dužnosnici i ljudi u maslinasto-zelenim uniformama, koji su blokirali putove ka statui.

How the mighty fall.

Posted by The Guardian on Friday, 8 January 2016
Kopirati
Drag cursor here to close