Još jedan prijedlog

Srpski prijedlog o Mostaru mogao bi biti kompromisno rješenje

Vijesti / Flash | 20. 04. 2016. u 16:41 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koordinacija srpskih organizacija u Mostaru poslat će preko srpskih zastupnika svoj prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na grad Mostar.

Koordinacijski odbor dogovorit će sa zastupnicima u parlamentu BiH koji dolaze iz Republike Srpske tko će predložiti zakon, piše Srna.

Predsjednik Koordinacije Dušan Golo rekao je Srni da bi srpski prijedlog mogao biti kompromisno rješenje za Mostar, jer omogućuje ravnopravnost svih naroda i građana u Mostaru.

Prema njegovim riječima, prijedlog se temelji na tome da Mostar ostaje jedinstven grad i jedna izborna jedinica, a u Gradsko vijeće Mostara vijećnici bi se birali s dvije liste, piše Srna.

"Trinaest vijećnika, po četiri pripadnika konstitutivnih naroda i jedan iz reda ostalih se biraju s jedne kandidatske liste koja se sastoji od imena kandidata razvrstanih po pripadnosti narodima. Birač bi mogao glasovati za najviše četiri kandidata iz reda jednog naroda ili jednog iz reda ostalih. Izabrani bi bili oni koji dobiju najviše glasova. S druge liste bi se birala 22 vijećnika po ustavu proporcionalne zastupljenosti političkih partija, koalicija i liste nezavisnih kandidata kako predviđa Izborni zakon BiH", objasnio je Golo.

U prijedlogu stoji i da u Gradskom vijeću nijedan konstitutivni narod ne može imati više od 15 predstavnika.

Novost koju donosi srpski prijedlog je i direktan izbor gradonačelnika Mostara i dva zamjenika gradonačelnika.

"Gradonačelnik i dva zamjenik gradonačelnika biraju se s jednog glasačkog listića na način da svaki birač može glasovati za samo jednog kandidata. Kandidat koji dobije najveći broj glasova je gradonačelnik Mostara, a sljedeća dva kandidata s najvećim brojem glasova su zamjenici gradonačelnici Mostara uz uvjet da gradonačelnik i zamjenici ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda ili reda ostalih", dio je prijedloga u koji je Srna imala uvid.

Mostar osam godina nije imao izbore zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH da se izmijene izborna pravila za Mostar. Političke stranke u Mostaru već godinama ne mogu doći do dogovora.

Da bi Mostar ove godine imao lokalne izbore potrebno je do 4. svibnja, kada Središnja izborna komisija raspisuje izbore, donijeti izmjene Izbornog zakona BiH.

Svoje prijedloge za Mostar u parlament su do sada uputili zajednički SDP i DF koji su podržali rješenje koje je predložio Centar za mir i multietničku suradnju iz Mostara.

U ovo, tjednu je najavljen i sastanak SBB-a i SDA koji bi trebalo da razmotre podršku istom ili sličnom prijedlogu.

HDZ BiH i stranke HNS-a najavili su da će i oni poslati svoj prijedlog.

Kopirati
Drag cursor here to close