Popis stanovništva

Srpska priprema kontramjere

Vijesti / Flash | 08. 06. 2016. u 07:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve zategnutiji odnosi među entitetima, izazvani objavljivanjem odluke o jedinstvenom programu obrade podataka popisa u BiH, prijete da prerastu u duboku političku krizu, budući da nijedna od strana ne želi odustati od svojih stavova, pa će s tim u vezi uskoro biti zakazana i posebna sjednica Narodne skupštine (NS) RS.

Kako pišu Nezavisne novine, u ovom trenutku potpuno je neizvjesno što će se na kraju dogoditi s kompletnim procesom popisa stanovništva u BiH i općenito validnošću objave rezultata, odnosno kakve će mjere poduzeti RS.

Vrijeme istječe

Naime, za RS je odluka direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića neprihvatljiva iz razloga što će oko 196.000 spornih popisnica biti tretirano kao rezidentni stanovnici.

Da situacija nije nimalo bezazlena govore i spekulacije o mogućnosti napuštanje institucija BiH od strane srpskih predstavnika, no ovu je mogućnost demantirao Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH.

"Ja i dalje čekam da čujem što je prijedlog mojih kolega, ali i vrhova SDA i HDZ-a, da se iz ovog stanja izađe. Vrijeme ističe, a ako uskoro ne bude prijedloga mi ćemo morati donijeti određene mjere. Koje – vidjet ćemo", poručio je Ivanić.

Luka Petrović, glavni tajnik SNSD-a, potvrdio je da će uskoro biti zakazana i posebna sjednica NS RS, na kojoj će biti razmatrano ovo pitanje i biti donesene određene odluke.

Smijeniti Jukića

"SNSD zadnjih godina konstantno ukazuje na jednostranost u donošenju odluka u Vijeću ministara, na koje iz Saveza za promjene ne reagiraju, ili reagirajju tek nakon SNSD-a. S tim u vezi mi se spremamo za posebnu sjednicu", rekao je Petrović.

Aleksandra Pandurević, članica Predsjedništva SDS-a, najavila je i SDS-ovu apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Jukićeve odluke.

"Od HDZ-a očekujemo da smijeni Jukića, a na kraju zakon dopušta i mogućnost Zavodu za statistiku RS da objavi svoje podatke", rekla je.

Ništa od ovoga, sada je već očito, ne pogađa previše čelnike SDA i HDZ-a, koji smatraju da više nema mogućnosti za prepravljanje odluke. Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA i član Kolegija Zastupničkog doma parlamenta BiH, kaže da je jedini ispravan način "nastavak rada na popisu i poštivanje odluka državnih institucija, što znači i Agencije za statistiku".

"Sve drugo je neprimjereno uplitanje i nepoštivanje državnih institucija. Ako hoće da se poštuje Dayton, onda mora da se poštuju i državne institucije i njihove odluke. Sve drugo je antidaytonsko djelovanje", rekao je Džaferović, posebno naglašavajući da je Agencija donijela odluku u skladu sa zakonom, standardima Eurostata i preporukama međunarodnog monitoring tima.

Jednostrana odluka

Borjana Krišto, članica Kolegija Zastupničkog doma i zamjenica predsjednika HDZ-a, također ističe da je Jukić donio odluku "temeljem zakona i ovlasti".

"Znam da je učinio sve da do odluke dođe konsenzusom, a sada ne vidim kako se to može promijeniti jer nemamo mogućnosti da mijenjamo", kazala je, odbacivši mogućnost da Jukić bude smijenjen.

Nedeljko Čubrilović predsjednik NS RS rekao je pak kako jednostranu odluku staviti izvan snage.

Čubrilović je istaknuo "da je nedopustivo to što je Jukić donio jednostranu odluku koja metodološki ne uzima u obzir sva pitanja iz popisnice", naglašavajući da je time doveo u pitanje točnost i relevantnost rezultata popisa.

Ocijenio je kako je značajno da se dobiju točni podaci o broju rezidentnih stanovnika zbog planiranja ekonomskog, gospodarskog i socijalnog razvoja, a značajno je i sa stanovišta europskih integracija.

Kopirati
Drag cursor here to close