Osudili incident u Gacku

Srpska pravoslavna crkva poručila: Postiđeni smo

Sastanak je uslijedio kao izraz potpore Sadetu ef. Bilaliću, glavnom imamu u Gacku, nakon incidenta koji je napravio Danel Rajković ispred Mehmed-agine džamije.
Vijesti / Flash | 24. 09. 2019. u 17:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon incidenta ispred džamije u Gacku potporu Islamskoj zajednici danas su pružili predstavnici Srpske pravoslavne crkve istaknuvši da se radi o necivilizacijskom činu. Očekuju od institucija da reagiraju i spriječe da se ovakve stvari ponavljaju.

“Svi smo bili zatečeni ovim necivilizacijskim činom, skrnavljenjem bogomolje. Iako se radi o bolesnoj osobi, to ne umanjuje odgovornost svih nas. I obitelji i institucija društva”, rekao je danas paroh Velimir Kovač na sastanku u Mežlisu Islamske zajednice u Gacku.

Sastanak je uslijedio kao izraz potpore Sadetu ef. Bilaliću, glavnom imamu u Gacku, nakon incidenta koji je napravio Danel Rajković ispred Mehmed-agine džamije.

“Moramo se potruditi da se ovaj problem riješi kako se ne bi ponovio ili nešto još gore. Važno je da smo danas ovdje zajedno i da pružimo podršku povratnicima jer svaka devijacija u društvu ima refleksije na njihov život. I obično oni budu prvi na udaru bez obzira radi li se o bolesti ili ekstremizmu. Spomenuti incident šalje jednu ružnu sliku o Gacku i svi smo postiđeni ovim”, istaknuo je Kovač.

Salem ef. Dedović, mostarski muftija je istaknuo važnost zajedničkog nastupa i odnosa prema necivilizacijskom ataku.

“On nas je uznemirio zato što jedna takva osoba ima otvoren put da djeluje i ugrožava sigurnost. Uznemireni smo da naše društvo, naš sustav, nema mehanizme koji ovo odlučno rješavaju i tako da štite građane. To nas uznemirava što nema adekvatnog odgovora. Nešto se apsolutno mora učiniti. Naš susret ovdje zajedno s braćom iz SPC je najsnažnija poruka ovdašnjoj javnosti”, naglasio je on.

Danel Rajković je na sebe skrenuo pažnju početkom ožujka ove godine kada je putem društvenih mreža prijetio smrću imamu džemata Blagaj Emiru Muhiću. Prijetnje je ponovio i u kolovozu, a nedavno je izvršio veliku nuždu ispred džamije u centru Gacka.

Pripadnici SIPA-e su Rajkovića danas uhitili na području Gacka. Očekuje se da će nakon saslušanja postupajući tužitelj donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Kopirati
Drag cursor here to close