1. ožujka

Sretna Vam neovisnost, ako slavite!

Referendum za nezavisnost BiH održan je 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Označavao je opredjeljivanje građana ka budućnosti zemlje.
Vijesti / Flash | 01. 03. 2019. u 08:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nacionalni je praznik koji se obilježava 1. ožujka svake godine, a kojim se proslavlja nezavisnost naše zemlje od Socijalističke federativne republike Jugoslavije.

Referendum za nezavisnost BiH održan je 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Označavao je opredjeljivanje građana ka budućnosti zemlje.

Punoljetni građani Socijalističke republike Bosne i Hercegovine glasali su o nezavisnosti ove države na referendumu na kojem je jedino pitanje bilo: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača, što je predstavljalo izlaznost od 64,3 posto. Od ukupno izašlih na glasanje, njih 99,7 posto glasalo je za nezavisnost, a 0,3 posto protiv te odluke. Rezultati referenduma prihvaćeni su 6. ožujka iste godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. ožujak proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović 6. ožujka 1995.

Danas se Dan nezavisnosti obilježava samo u Federaciji Bosne i Hercegovine. Vlada Republike Srpske osporava ovaj dan, te se on ne obilježava u ovom entitetu.

Kopirati
Drag cursor here to close