Korupcija

Sretan vam dan najomiljenijeg posla u BiH

Inače, bh. javnost trenutno gleda mlitavi proces u aferi Respiratori i glavne aktere kako se, unatoč optužnici, ponašaju kao da se ništa nije dogodilo.
Vijesti / Flash | 09. 12. 2020. u 09:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

Kad je u pitanju pojava koja se opisuje kao najveći problem naše zemlje, podaci govore kako stanje u BiH tijekom 2020. godine naročito zabrinjava, imajući u vidu činjenicu da nadležne institucije nisu obuzdale korupciju, unatoč podršci domaćih i međunarodnih partnera angažiranih u borbi protiv korupcije.

Naime, prema Indeksu percepcije korupcije organizacije Transparency International, BiH i dalje nazaduje na međunarodnoj rang listi.

Video: Obitelj Grabo - Zidovi nemaju oči

U najnovijem izvještaju Grupe država u borbi protiv korupcije (GRECO), organizacije koja djeluje pri Vijeću Europe, zaključeno je da BiH nije ostvarila nikakav napredak u realizaciji preporuka sadržanih u prethodnim izvještajima.

OSCE je objavio kako to potvrđuju i aktivnosti Misije, kao i zaključci sadržani u nedavno objavljenom trećem godišnjem izvještaju o odgovoru pravosuđa na korupciju, pod naslovom: „Sindrom nekažnjivosti“, u kojem se govori o propustu sustava krivičnog pravosuđa u BiH da efikasno odgovori na predmete korupcije.

Video: Obitelj Grabo - Krivo skretanje

U međuvremenu, pandemija COVIDa-19 korumpiranim pojedincima pružila je nove prilike da iskoriste neadekvatan institucionalni nadzor, te nedostatak koordinacije i transparentnosti, čime su na ispit stavljeni i spremnost institucija da odgovore na pojavu korupcije, ali i mehanizmi za sprječavanje korupcije.

Iz misije OSCE-a su pozivali građane da prijave svoje sumnje na korupciju i od dužnosnika koje su izabrali zahtijevaju da korupciju u institucijama vlasti stave pod kontrolu.

Video: Obitelj Grabo - Začarani krug

''Odajemo priznanje novinarima koji se bave istraživačkim novinarstvom na njihovoj hrabrosti i istrajnosti, jer su svojim radom pomogli u razotkrivanju djela korupcije. Pozivamo nadležne predstavnike pravosudnih institucija i policijskih agencija da ulože veći napor u vođenju istražnih postupaka i krivičnom gonjenju počinilaca korupcije. Pozivamo zakonodavce da usvoje potrebne propise o sukobu interesa i donesu prijeko potrebne izmjene i dopune postojećeg zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH. BiH neće uspjeti ostvariti svoj potencijal i postati prosperitetno demokratsko društvo sve dok ne ostvari napredak u borbi protiv korupcije", navode iz OSCE-a.

Inače, bh. javnost trenutno gleda mlitavi proces u aferi Respiratori i glavne aktere kako se, unatoč optužnici, ponašaju kao da se ništa nije dogodilo.

Kopirati
Drag cursor here to close