Informacije putem medija

Središnje izborno povjerenstvo isključeno iz pregovora oko izbora u Mostaru

Vijesti / Flash | 05. 08. 2016. u 15:30 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Ahmet Šantić izjavio je danas da ne zna koliko je realno održavanje lokalnih izbora u Mostaru 2. listopada jer nitko nije službeno kontaktirao Povjerenstvo u vezi sa ovim pitanjem, prenosi Srna.

"Mi u Povjerenstvu ne znamo ništa službeno, te ukoliko postoje neki pregovori, mi o njima nismo obaviješteni, niti uključeni u njih", rekao je Šantić Srni i dodao da kao predsjednik SIP-a, iz medija saznaje da li političari razgovaraju ili ne o izborima u Mostaru.

Kada je riječ o mogućnosti da SIP do 2. listopada, kad i u ostatku BiH, eventualno organizira lokalne izbore u Mostaru, ukoliko o tome bude postignut politički dogovor, Šantić je podsjetio da je do tada ostalo manje od dva mjeseca.

"Ne mogu ništa da govorim unaprijed, ali ako bude postignut dogovor, potrebno je da u njemu budu definirana sva rješenja", naveo je Šantić i dodao da SIP nitko ne konzultira u vezi sa rokovima i drugim praktičnim pitanjima o eventualnim izborima u Mostaru.

Prema njegovim riječima, oni koji budu donosili rješenja moraju imati u vidu biračka prava svih ljudi, uključujući i one koji se nalaze izvan Mostara i izvan BiH, a željeli bi glasovati na lokalnim izborima u tom gradu.

"Onaj tko bude donosio eventualne izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, mora naglasiti da su to posebni rokovi za izbore", rekao je Šantić i konstatirao da su, prema važećem Izbornom zakonu, skoro svi rokovi u vezi sa pripremom ovogodišnjih lokalnih izbora prošli ili prolaze.

Predsjednik SIP-a je istakao da bi, u slučaju postizanja dogovora o održavanju lokalnih izbora u Mostaru 2. listopada, rokovi izbornih aktivnosti trebali biti posebno navedeni.

"Postoji mogućnost da SIP bude ovlašten za to, ali bi, ipak, bilo bolje da to uradi zakonodavac, odnosno Parlamentarna skupština BiH jer je riječ o specifičnim okolnostima", dodao je Šantić, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close