Presušio izvor

Srebreničani ostali bez vode

Vijesti / Flash | 08. 08. 2012. u 11:13 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Područje općine Srebrenica bogato je izvorima pitke vode, ali zbog dugotrajnih suša, u potpunosti je presušila rijeka Zeleni jadar odakle se vrši vodosnabdijevanje Srebrenice. Prije nekoliko dana uvedene su restrikcije, ali, i pored toga, potrošene su sve zalihe, pa od danas vode nema u cijelom gradu.

U Komunalnom poduzeću Polet pokušali su uvesti mjere štednje, a od danas gradski vodovod je praktično van upotrebe.

''Uveli smo restrikcije, ali ni to nije pomoglo. Ranije smo imali 270 kubika vode na sat, a sada je to svedeno na svega 50 što nije dovoljno za funkcioniranje gradskog vodovoda. Nismo u prilici da vršimo distribuciju vode i ako ne padne kiša, građani Srebrenice neće u skorije vrijeme imati vodu“ rekao je za Fenu Makso Tegeltija , tehnički direktor „Poleta“.

I pored brojnih izvora, od kojih je većina nepristupačna za većinu građana Srebrenice, jer se nalaze u planinskim područjima, Srebreničani su prinuđeni da sada kupuju vodu za piće u bocama, a za higijenu koriste vodu iz rijeke Križevice.

U centru Srebrenice je izvor Knježevac koji građani sada najviše koriste, ali, on , prema posljednjim analizama sadrži teške metale i ne preporučuje se za piće.

Vodu za piće Srebreničani od danas kupuju u paketima jer, prema prognozama, u skorije vrijeme kiše neće biti i neizvjesno je kada će gradski vodovod biti u funkciji.

Kopirati
Drag cursor here to close