Kavazović o pismu

Srebrenica mora izaći iz Srpske

Vijesti / Flash | 07. 11. 2016. u 11:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Srebrenica mora imati poseban status u okviru Bosne i Hercegovine i to bi bila jedina pravda", izjavio je za Dnevni avaz reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Potvrdio je kako je dao svoj pristanak na pismo koje je upućeno visokim dužnosnicima UN-a, EU i SAD, među kojima su američki predsjednik Barack Obama i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Naime, pismo 22 bosanskohercegovačka i međunarodna intelektualca, kao i inicijativa za izdvajanje Srebrenice iz RS, izazvali su žestoke reakcije u tom bh. entitetu i Srbiji. Posebno upravo zbog činjenice da je reis Kavazović jedan od potpisnika pisma.

''RS ni do sada nije pokazivala prema njoj ništa osim negiranja genocida i ponižavanja našeg naroda kroz razne oblike pritisaka i kršenja prava Bošnjaka i Hrvata. Nikada se nećemo pomiriti s tim. RS ne pokazuje demokratski kapacitet i vladavinu prava veličanjem ratnih zločinaca od izabranih dužnosnika, od općine do entitetskih vlasti, pa i do najvišeg predstavničkog tijela, Narodne skupštine RS'', kaže reis Kavazvović za Avaz.

Smatra da "Srebrenica u takvom ambijentu ne može ostati".

''Ne mogu se oni koji veličaju zločince brinuti o žrtvama. Bošnjaci moraju nastaviti tražiti da se Srebrenica zaštiti od onih koji promoviraju zločince, ali i da se promijeni ukupni ambijent na razini RS u odnosu na druge narode i njihova prava. Mi ćemo nastaviti ovo tražiti za Srebrenicu, a to nije upereno ni protiv koga osim zločinaca i njihovih promotora'', izjavio je reis Kavazović za Avaz.

Naime, u pismu stoji kako ''nijedan pripadnik institucija koje su izvršile genocid ne može biti načelnik masakrirane Srebrenice''.

''Manji bosanskohercegovački entitet, koji baštini rezultate genocida, danas se homogenizira u cilju vladanja općinom u kojoj je počinio genocid i koja im je data na upravljanje. Upozoravamo moralni dio svijeta da je anticivilizacijski da uopće postoji namjera i mogućnost da Srebrenicom rukovodi predstavnik manjeg entiteta koji je nastao na genocidu'', navodi se u pismu.

Potpisnici pisma navode da je daytonsko solužbenjavanje postojanja RS bila ''tragična nagrada za uspješan genocid'', te da je nedavna izborna pobjeda novoizabranog načelnika Srebrenice Mladena Grujičića ''razorna politička afirmacija genocida''.

''Tražimo da se međunarodna zajednica vrati pravilu prava u entitetu RS za poduzimanje inicijative za ponovno ujedinjenje BiH kroz ustavne reforme. Tražimo zaštitu Bošnjaka u Srebrenici, kao i da se zaštiti Srebrenica i Memorijalni centar Potočari'', stoji u pismu

Kopirati
Drag cursor here to close