Beograd

Srbijanski zastupnici odali počast stradalima Srbima u Oluji

Vijesti / Flash | 04. 08. 2012. u 11:58 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici u srbijanskom parlamentu zasjedanje su u subotu započeli odavanjem počasti stradalima Srbima u hrvatskoj oslobodilačkoj akciji Oluji početkom kolovoza 1995., a tim povodom je u beogradskoj crkvi Sv. Marka održano bogoslužje za srpske žrtve te akcije.

Bogoslužju je, među ostalima, nazočio i srbijanski potpredsjednik vlade i ministar obrane Aleksandar Vučić.

U središtu Beograda za poslijepodne je najavljeno okupljanje koje organizira srbijanska nevladina udruga Žene u crnom, uz solidarnu podršku Udruge građana Žene Srebrenice iz Tuzle, čije će aktivistice sudjelovati u okupljanju, a pridružit će se i Centar za žene žrtve rata iz Zagreba.

''Povodom 17 godina od vojno-policijske akcije Oluja, koja je dovela do masovnog protjerivanja srpskog stanovništva s područja tzv. Republike Srpske Krajine, Žene u crnom organiziraju mirovnu akciju na Trgu Republike u Beogradu", navode u priopćenju Žene u crnom te tvrde da su u Oluji i neposredno nakon nje, pripadnici hrvatskih vojnih i paravojnih formacija ubili više od 800 civila, uglavnom staraca i starica.

Ocjenjujući da u nizu ratnih zločina u bivšoj Jugoslaviji Oluji pripada istaknuto mjesto, Žene u crnom kažu kako "odgovornost snose ne samo neposredni izvršioci, nego i tadašnji vojno-politički vrh Hrvatske, koji nije skrivao svoje namjere da pod svaku cijenu etnički očisti taj prostor".

Kopirati
Drag cursor here to close