18 umjesto 16

Srbijanska vlada dobiva dva nova ministarstva

Vijesti / Flash | 27. 06. 2017. u 06:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova srbijanska vlada imat će 18 umjesto 16 ministarstva nakon što je u ponedjeljak navečer republički parlament odobrio osnivanje ministarstva zaštite okoliša i ministarstva za europske integracije.

Kako javljaju agencije, dvojica ministara u aktualnoj vladi zamijenit će resore tako da dosadašnji ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin preuzima ministarstvo obrane, a svoj resor ustupa aktualnom ministru obrane Zoranu Đorđeviću.

Srbijanski parlament usvojio je i izmjene i dopune Zakona o ministarstvima temeljem važnosti “očuvanja i zaštite životne sredine“ te “znatno većih obveza i obima posla u procesu pridruživanja EU”.

Usvajanjem tih izmjena zakona ukida se dosadašnji ured za europske integracije jer će te poslove preuzeti novoformirano ministarstvo i sadašnja ministrica zadužena za eurointegracije Jadranka Joksimović.

Za usvajanje zakona je glasovalo je 157 zastupnika , 11 je bilo protiv dok su dva zastupnika bili neopredijeljeni.

Usvajanje tog zakona prvi je korak ka formiranju nove vlade na čijem bi čelu, po prijedlogu vladajuće većine, trebala biti dosadašnja ministrica državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, dok bi njezin resor preuzeo član socijalista Branko Ružić.

Kao ministar ekologije spominje se Goran Trivan, također iz SPS-a Ivice Dačića.

Izbor Brnabić je, navodno, još upitan s obzirom da se još o tome nisu usuglasili svi koalicijski partneri vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

O prijedlogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i SNS-a da Brnabić postane novi premijer zastupnici srbijanskog parlamenta trebali bi se izjasniti 28. lipnja nakon što ona podnese mandatarski ekspoze.

Za izbor nove vlade potrebni su glasovi 126 zastupnika od 250 koliko ih ima Skupština Srbije, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close