Srbija ustupila BiH softver za evidenciju i upravljanje u zatvorskom sustavu

Vijesti / Flash | 08. 07. 2017. u 08:26 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica pravde Srbije Nela Kuburović i ministar pravde BiH Josip Grubeša jučer su u prostorijama Državnog zatvora u Istočnom Sarajevu potpisali Protokol o ustupanju softvera s ciljem razvoja informacijskos susava za potrebe Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija na nivou Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo pravde Srbije protokolom ustupa Ministarstvu pravde BiH vremenski neograničeno pravo korištenja aplikacije za praćenje životnog ciklusa zatvorenika radi uspostavljanja pomenutog informacijskog sustava, prenosi Fena.

Grubeša je zahvalio na podršci i ukazanom prijateljstvu, te dodao da taj gest kolega iz Srbije mnogo znači za Bosnu i Hercegovinu.

Istaknuo je da je potpisivanjem Protokola Ministarstvo pravde BiH, ne samo uštedjelo novac u proračunu nego je stvorilo preduvjete za adekvatan tretman kada je riječ o izvršenju kaznenih sankcija u BiH.

Ministrica Kuburović je navela da je posjeta zatvoru u Vojkovićima jedan od načina realizacije Protokola suradnje koji su dva ministarstva potpisala još 2006.

Naglasila je da je jedan od prioriteta Vlade Srbije očuvanje regionalne stabilnosti i unaprjeđenje regionalne suradnje, a BiH je jedan od glavnih partnera na tom putu.

''Potpisivanjem Protokola o ustupanju softvera omogućili smo Ministarstvu pravde BiH da imaju adekvatnu evidenciju i upravljanje u zatvorskom susavu. Ovaj softver prije svega omogućava da kazneno-popravni zavodi imaju jedinstvenu evidenciju koja je centralizirana i koja omogućava povezivanje s različitim organima, prije svega sa sudovima, tužiteljstvima i policijskim upravama'', rekla je Kuburović te dodala kako danas u Srbiji taj sustav ima evidenciju za više od 10.000 osoba koje su lišene slobode i 50.000 bivših osuđenika.

Kopirati
Drag cursor here to close