Posebne mjere

Srbija traži zaštitu svojih veleposlanika od albanskih terorista

Vijesti / Flash | 11. 01. 2017. u 10:18 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski diplomati u veleposlanstvima koja su po sigurnosnim informacijama potencijalne mete albanskih terorista dobili su iz Beograda precizne instrukcije da mjere opreza podignu na najvišu razinu te da izbjegavaju javne događaje, a kretanja svedu na najmanju moguću mjeru, pišu Večernje novosti.

Ministarstvo vanjskih poslova također je zatražilo od diplomatskih predstavnika Švicarske, Grčke, Turske, Njemačke, Italije... (u tim zemljama može doći do napada na srbijansku mrežu diplomatsko-konzularnih predstavništva - DKP) da njihove vlasti pojačaju osiguranje srbijanskih predstavništava, uključujući i rezidencijalne objekte, a ukoliko je to moguće, da se posebne mjere zaštite pruže i članovima obitelji srbijanskih diplomata.

Zasad se ne razmišlja o povlačenju srbijanskog osoblja, no sugerirano im je i aktiviranje specijalnih planova za krizne situacije, koje ima svako veleposlanstvo, dok su veleposlanici obvezni da o svim kontaktima i kretanjima unaprijed obavijeste Ministarstvo vanjskih poslova, a po potrebi i domaćine kako bi se njihova ruta eventualno dodatno osigurala.

Kako za "Novosti" kaže veleposlanik u jednoj od zemalja koje su označene kao ugrožene, srbijanski diplomati su na stalnoj vezi sa centralom u Beogradu, ali i vlastima u zemlji domaćina.

- Informacija o tome da albanska dijaspora priprema zauzimanje srbijanskih DKP, kako bi prinudila Srbiju da odustane od gonjenja Haradinaja, dobivena je od zapadnih sigurnosnih agencija iz jedne velike zemlje. Zna se i o kojoj se državi razgovaralo, a u kojoj bi meta moglo biti naša veleposlanstvo ili konzulat - izjavio je šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić.

Po njegovim riječima, osim zauzimanja predstavništava, opcija je bila i uzimanje talaca.

Prema izvorima "Novosti", služba koja je dostavila informaciju Srbiji, do nje je došla tako što je njihov agent bio ubačen u redove albanske dijaspore u jednoj zapadnoeuropskoj državi, na čijim je tajnim sastancima razrađivan scenarij kao odgovor na uhićenje.

Kopirati
Drag cursor here to close