30.000 okupljenih

Srbija: Održano sjećanje na stradale i prognane iz operacije ''Oluja''

Vijesti / Flash | 04. 08. 2017. u 20:52 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državna svečanost povodom Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u operaciji "Oluja", koju su prije 22 godine izvele hrvatska vojska i policija, održana je u naselju Veternik u Novom Sadu, koje su mahom naselile izbjeglice iz Hrvatske, javlja Anadolija.

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je da je Srbija tijekom “Oluje“ izgubila mnogo, ono što su "vredne krajiške ruke vjekovima gradile" i ljude koji su "ponosno nosili srpsko ime", ali da danas neće sukobe, već mir i budućnost i suradnju sa svima.

"Nećemo nikome dati da nas bilo kada ponižava... Nijednu više 'Oluju', nikakvu više 'Oluju' naš narod nije spreman da preživi. Srbija nigdje na srpskom etničkom prostoru neće dozvoliti provođenje takvih akcija protiv srpskog naroda", rekao je Vučić i dodao da Srbija nikome ne prijeti, ali da nikome neće dati da nekažnjeno ubija Srbe.

Vučić je rekao da politika koja je provela zločin 1995. godine mora biti osuđena i da se jedna suvremena država ne smije temeljiti na ubijanju svojih građana.

On je rekao da su Srbi u Hrvatskoj danas svedeni na razinu "statističke greške" i da je od oko 1,3 milijuna Srba, koliko ih je bilo pred Drugi svetski rat, u Hrvatskoj danas ostalo oko 180.000.

"Kada krene proslava 4. kolovoza, mahanje zastavama, samo treba pitati koji dio tog sedamdesetogodišnjeg procesa slavite", rekao je Vučić.

Rekao je i da su Krajišnici u Srbiju došli sa velikom ljubavlju u srcu i da je Krajišnicima Srbija "više od najskuplje reči, više od života".

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, ocijenio je da su Srbi danas obespravljena nacionalna manjina u zemljama u regiji.

"Srbi su obespravljena manjina, bore se za svoja prava, identitet, vjeru, postojanje kao da su na početku civilizacije. Od Slovenije do Makedonije, preko Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova vidimo stradanje naše nacionalne zajednice", rekao je Dodik i dodao da Srbi u Hrvatskoj ne smijju izražavati svoju nacionalnost i govoriti svojim jezikom.

Dodik je kazao da je "Oluja" prijetila da pobije sve Srbe "do zadnjega, pod asistencijom međunarodne zajednice, koja je godinama osmišljavala projekte koji se mogu karakterizirati kao antisrpski".

On je izrazio uverenje da će srpski narod u ovom veku biti zajedno.

"Kad kažem 'zajedno' to mislim u teritorijalnom i državnom smislu, mi smo ionako zajedno", rekao je Dodik.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej ocijenio je da je progon i stradanje Srba u operaciji "Oluja" najtragičniji dan srpske povijesti.

"Događaj koji se dogodio 4. i 5. kolovoza 1995. godine, svojom tragičnošću prevazilazi sve ostale tragične događaje naše povijesti i naroda. Prognan je naš narod sa svojih vjekovnih obitališta i ognjišta, od naroda i ljudi, s kojim su vjekovima živjeli zajedno i mnogo puta u povijesti proživljavali zajednička stradanja i iskušenja i rešavali ih u bratskoj slozi i ljubavi", rekao je Irinej.

Patrijarh je rekao da se 1995. godine ostvarilo ono što je planirano 1941. godine – "jedan dio Srba pokrstiti, jedan prognati iz Hrvatske i jedan dio poubijati" i dodao da je stradanje Srba u "Oluji" tragedija kršćana 20. stoljeća.

"Strašna odluka. Da je odluka došla od nekog nekršćanskog naroda, nekako bismo to mogli razumjeti, ali to je došlo od naroda kršćanskog, koji govori gotovo istim jezikom kao i mi. Srpski narod je doživio tragediju, koja nije samo naša, to je tragedija kršćanstva", rekao je poglavar SPC.

Patrijarh je rekao da Srbi moraju oprostiti, jer su pravoslavni kršćani, ali da ne smiju da zaborave, jer će se, ako zaborave, zločin ponoviti.

"Moramo oprostiti i moliti se Bogu za ono što je njima najpotrebnije, a to je pokajanje. Ništa nam drugo ne preostaje nego da se molimo Bogu da nam podari mir i slogu, nama i drugim narodima, a sve drugo da prepustimo Bogu", rekao je Irinej.

Branka Maksimović, koja je u izbegličkoj koloni 1995. godine, kao osmogodišnje dijete došla u Srbiju, pozvala je da se ne zaborave ljudi iz te kolone.

"Vjerovala sam da će im povijest oprostiti i ispraviti te greške. I dalje verujem u pravdu i sretnija djetinjstva. I dalje znam tugu iz te kolone... Vječna slava za sve žrtve 'Oluje', molim vas da ih nikada ne zaboravimo", rekla je Maksimović.

Na svečanosti je minutom šutanja odana pošta svim stradalim u pogromima nad srpskim narodom.

Na stadionu Nogometnog kluba Veternik služen je i pomen poginulima u "Oluji" i održan prigodan umjetnički program.

Državnoj svečanosti nazočila je Vlada Srbije predvođena premijerkom Anom Brnabić, predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i predstavnici Vojske Srbije i srpske dijaspore.

Prema procjeni organizatora, svečanosti je nazočilo oko 30.000 ljudi.

U akciji "Oluja" 1995. godine, iz Hrvatske je prognano više od 200.000 Srba, a oko 2.000 je poginulo i nestalo.

Kopirati
Drag cursor here to close