SELAKOVIĆ

Srbija ne može tužiti Hrvatsku zbog zatvaranja granica

Vijesti / Flash | 30. 09. 2015. u 17:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Država Srbija se ne može žaliti nijednom sudu za štetu koju je pretrpjela zbog nedavnog zatvaranja hrvatske granice, izjavio je u srijedu u Novome Sadu srbijanski ministar pravosuđa Nikola Selaković. Selaković je dodao da eventualne sudske sporove mogu pokrenuti pravne osobe, poduzeća i gospodarska društva koja su tim zatvaranjem bila oštećena, prenijela je agencija Tanjug.

"Zatvaranjem granica, prekršen je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), i prekršeni su bilateralni sporazumi između SRJ, odnosno njenog sljednika i Hrvatske", naveo je ministar.

Prema njegovim riječima, da bi se utvrdila nadležnost bilo koje međunarodne sudske instance za spor između država, potreban je pristanak obje strane u sporu.

"U ovom slučaju ne možemo računati na to. A kada bismo i imali tu situaciju, ne vjerujem da bi, primjerice, Međunarodni sud pravde prihvatio svoju nadležnost", istaknuo je Selaković navodeći da se građani tim pitanjem ne trebaju baviti i opterećivati, jer je to pravno-tehnička stvar.

Naglasio je da je važno da je "Srbija pokazala da je najozbiljnija i najodgovornija država u ovom dijelu Europe i da maksimalnim naporima pridonosi regionalnoj stabilnosti".

"Bez stabilnosti u regiji neće biti ni gospodarskog napretka, a to nam je svima prioritetni cilj", rekao je Selaković na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, gdje je otvorio sudnicu koja će studentima olakšati studiranje. Promet putničkim i teretnim vozilima između Srbije i Hrvatske bio je obustavljen od 18. do 25. rujna zbog migrantske krize.

Srbijanski gospodarstvenici su od državnih tijela Srbije tražili da tuže Hrvatsku zbog pretrpljene štete izazvane zabranom prelaska granice.

Kopirati
Drag cursor here to close