Velika albanija

Srbija na nogama zbog turskih agenata

Vijesti / Flash | 27. 04. 2017. u 07:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve obavještajne službe Srbije podigle su svoje aktivnosti na najvišu razinu, poslije otkrića da su turski agenti izravno uključeni u opasni projekt stvaranja "velike Albanije", pišu Večernje novosti.

Izvor lista navodi kako obavještajci iz Turske imaju agresivan nastup u regiji Beograda, raško-polimskoj oblasti (Sandžaku) i na jugu Srbije u Preševu i Bujanovcu, općinama s većinskim albanskim stanovništvom, prenosi Srna.

Ova opsežna agenturna akcija tijesno je povezana s posljednjim izjavama albanskih političkih prvaka, u kojima traže prekrajanje granica na Balkanu.

"Poduzimamo sve odgovarajuće mjere kako bismo zaštitili cjelovitost i teritorijalni integritet Srbije. Pratimo aktivnosti turske službe i nećemo dozvoliti bilo kakav agresivni postupak", rekao je sugovornik lista.

Predmet njihovog zanimanja su, kako navodi isti izvor, lideri Bošnjaka u raškoj oblasti i predstavnici Albanaca u Preševu, a svoj utjecaj ostvaruju kroz prodor turskog kapitala u ove oblasti, kao i financiranjem nevladinog sektora u tim neuralgičnim točkama.

"Često se njihove aktivnosti svode na klasičnu špijunažu", rekao je sugovornik Novosti.

U tekstu se navodi kako za sada postoje ozbiljne indicije da je akcija koordinirana preko Turske agencije za suradnju i koordinaciju (TIKA) i kroz izravne kontakte turskih sigurnjaka s albanskim liderima u Preševu i Bujanovcu, kao i na Kosovu i Metohiji.

List saznaje kako je koordinacijsko tijelo za ostvarivanje velikoalbanskih nacionalnih pretenzija, u kojem su predstavnici Albanaca s Kosmeta, juga Srbije, Makedonije, Albanije i Crne Gore, posljednjih tjedana intenziviralo sastanke i komunikaciju i detaljno razrađuju korake koji bi uslijedili poslije zapaljivih izjava albanskih političara Edija Rame, Hašima Tačija i Jonuza Muslijua o prekrajanju granica.

Kopirati
Drag cursor here to close