Spas?

Srbi vade situaciju: Sastanak predstavnika svih stranaka u središtu Mostara

Vijesti / Flash | 10. 05. 2016. u 10:49 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koordinacija srpskih udruženja u Mostaru okupit će u srijedu sve stranke iz Mostara koje participiraju u parlamentu BiH na sastanku na kojem će se razgovarati o mogućnostima postizanja zajedničkog rješenja koje bi omogućilo održavanje izbora u Mostaru.

Predsjednik Koordinacije Dušan Golo izjavio je Srni da će sastanak biti održan u 12 sati u Gradskoj vijećnici i da su dolazak potvrdili predstavnici HDZ-a BiH, SDA, SBB-a, SDP-a, DF-a, SBiH-a, HDZ-a 1990. i Centra za mir i multietničku suradnju koji, također, ima svoj prijedlog za Mostar.

Ovo je prvi put da se sve stranke u Mostaru okupljaju na jednom mjestu. Golo kaže da će Koordinacija ponuditi svim strankama usvajanje osnovnih principa za dalje razgovore, a prvi je da je Mostar jedinstven grad i jedna jedinica lokalne samouprave.

Drugi princip je da se osiguraju zastupljenost sva tri konstitutivna naroda i ostalih u Gradskom vijeću Mostara, treći je da način odlučivanja u Gradskom vijeću mora isključivati bilo kakav oblik etničke dominacije i majorizacije.

Četvrti princip je da izborne jedinice iz kojih se biraju vijećnici budu multietničke, te peti da se ravnopravna zastupljenost u izvršnoj vlasti osigura kroz izbor gradonačelnika i dva dogradonačelnika birana na izravnim izborima.

Golo dodaje da će Koordinacija ponuditi i svoj prijedlog rješenja za Mostar kao polaznu osnovu za razgovore jer smatraju da je riječ o kompromisnom rješenju. Prijedlog se temelji na tome da Mostar ostaje jedinstven grad i jedna izborna jedinica, a u Gradsko vijeće Mostara vijećnici bi se birali sa dvije liste.

Trinaest vijećnika, po četiri pripadnika konstitutivnih naroda i jedan iz reda ostalih se biraju sa jedne kandidatske liste koja se sastoji od imena kandidata razvrstanih po pripadnosti narodima. Birač bi mogao glasati za najviše četiri kandidata iz reda jednog naroda ili jednog iz reda ostalih. Izabrani bi bili oni koji dobiju najviše glasova.

Sa druge liste bi se birala 22 vijećnika po sustavu proporcionalne zastupljenosti političkih partija, koalicija i liste nezavisnih kandidata kako predviđa Izborni zakon BiH.

U prijedlogu stoji i da u Gradskom vijeću nijedan konstitutivni narod ne može imati više od 15 predstavnika. Novost koju donosi srpski prijedlog je i izravan izbor gradonačelnika Mostara i dva zamjenika gradonačelnika.

U Predstavničkom domu Parlamenta BiH prijedlozi HDZ-a BiH, SDP-a i DF-a, te SDA i SBB-a krajem travnja nisu dobili potrebnu podršku. Mostar osam godina nije imao izbore zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda BiH da se izmijene izborna pravila za Mostar. Političke stranke u Mostaru već godinama ne mogu da dođu do dogovora.

Središnje izborno povjerenstvo nije raspisalo izbore za Mostar 2. listopada ove godine, ali političari tvrde da se to može učiniti naknadno izmjenama Izbornog zakona BiH, objavila je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close