Traže pismeno očitovanje Vlade

Sramotan istup - Zdravstveni radnici traže hitnu smjenu Opsenice!

Ministar zdravstva HNŽ-a 'obračunao' se sa zdravstvenim radnicima preko ekrana.
Vijesti / Flash | 02. 12. 2020. u 13:13 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zdravstveni djelatnici zahtijevaju od Vlade Hercegovačko-neretvanske županije hitnu smjenu resornog ministra zdravstva Gorana Opsenice.

''Tražimo smjenu zbog skandaloznog nastupa resornog ministra zdravstva dr Gorana Opsenice koji je sinoć u programu na jednoj televiziji. Posebice radi vrijeđanja i omalovažavanja zdravstvenih radnika u HNŽ odnosno njihovih predstavnika, koji se u ime njih bore za povećanje plaća i poboljšanje statusa zdravstvenog radnika upornim nastojanjima da se potopiše novi kolektivni ugovor za zdravstvo sa Vladom HNŽ, reprezentativni Nezavisni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu HNK koji su predstavnici oko 2600 zdravstvenih radnika članova u 12 zdravstvenih ustanova širom HNŽ (Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Kantonalna bolnica dr Safet Mujić Mostar, Opća bolnica i Dom zdravlja Konjic, Dom zdravlja Mostar, Dom zdravlja Čapljina, Zavod za javno zdravstvo HNŽ, Dom zdravlja Start Grad Mostar, Dom zdravlja Jablanica, Dom Zdravlja Stolac Uzunovići, Zavod za javno zdravstvo F/BiH organizacijska jedinica Mostar, Dom Zdravlja Rama, Dom zdravlja Prozor Šćipe)'', napisano je u priopćenju.

Očekuju pismeno očitovanje vlade

Sramotno je, kažu, da ministar Goran Opsenica ima obraza nakon toliko njihovih dopisa, zahtjeva i pokušaja da se sjedne za pregovarački stol u javnom eteru, pokušava poniziti i omalovažiti njihove predstavnike radi njihovog kritičkog odnosa prema njegovom radu na čelu resornog ministarstva i samog njegovog odnosa prema zdravstvenim radnicima.

''Očekujemo pismeno očitovanje Vlade HNŽ po našem zahtjevu'', naveli su iz Sindikata zaposlenika SKB Mostar i Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK.

Inače Goran Opsenica, je za N1 televiziju između ostalog je rekao da su sindikati napravili propuste.

Opsenica: Vlada nije zakazala datum

''Kvalifikacije sindikata ne bih nazvao optužbama, nego pokušajem traženja krivca jer je lakše tražiti krivca u tuđim redovima nego se suočiti s vlastitim propustima'', rekao je Opsenica, čitajući svoje misli.

Birokracija je spora, odgovorio je ministar zdravstva na pitanje zašto se trebalo ovoliko dugo čekati u komunikaciji dvaju strana.

''Vlada nije zakazala datum pregovora'', rekao je.

Na pitanje je li to ozbiljno shvaćanje problema, Opsenica je poručio kako ne odlučuje on o dnevnom redu vlade.

''Svatko misli da je njegov problem najveći'', rekao je Opsenica i zamoli za strpljenje.

Štrajk 10. prosinca

Podsjetimo, oko 2400 članova sindikata zdravstvenih djelatnika stupa u štrajk 10. prosinca u osam sati ujutro.

''Nakon godinu ipol pokušaja da Sindikat zdravstvenih radnika HNŽ-a i Nezavisni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar potpišu kolektivni ugovor o pravima i obvezama zaposlenika i poslodavaca u oblasti zdravstva s Vladom HNŽ-a, u tome nismo uspjeli. Uz sve napore i dobru volju mi teška srca donosimo odluku da 2400 naših članova stupi u generalni štrajk u HNŽ-u 10.12. u osam ujutro, a štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva'', rekao je Dalibor Vuković iz Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika HNK-a na konferenciji.

Sindikati, kako su ranije rekli, nisu dobili adekvatan odgovor ni od premijera Vlade Nevenka Hercega ni od ministra zdravstva Gorana Opsenice, koji je, tvrde, činio sve da se odugovlače procesi pregovaranja.

Vuković je rekao kako su dobili podršku i od zdravstvenih radnika Federacije.

''Još možemo potvrditi da je Nezavisni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Federacije na telefonskoj sjednici donio odluku o štrajku solidarnosti sa zdravstvenim radnicima u HNŽ-u koji će se održati na dan našeg štrajka polusatni štrajk'', kazao je Vuković pozivajući sve članove da se dostojanstveno ponašaju, te građane da ih podrže. ''Hitni slučajevi neće ostati uskraćeni za zdravstvenu zaštitu, a Nevenku Hercegu i Goranu Opsenici poručujemo da su odgovorni za bilo koju posljedicu koju izazove štrajk, ako se desi nešto nepredviđeno'', poručeno je s konferencije.

Na konferenciji je rečeno da Vlada ima još do početka generalnog štrajka, ukoliko imaju volje i želje, mogu dostaviti svoju verziju kolektivnog ugovora, koju kako su rekli zdravstveni djelatnici, nisu dostavili nikada do sada.

Kopirati
Drag cursor here to close