SR Njemačka

Još 500.000 eura za deminiranje BiH

SR Njemačka osigurava organizaciji NPA dodatna financijska sredstva od 500.000 eura i time nastavlja dugogodišnji angažman u oblasti humanitarnog deminiranja.
Vijesti / Flash | 28. 05. 2019. u 11:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanica Savezne Republike Njemačke Christiane Hohmann jučer je potpisala ugovor s regionalnim direktorom organizacije „Norwegian People’s Aid“ (NPA) Svenom Jonasom Zachrissonom, priopćeno je danas iz tog veleposlanstva.  

S tim ugovorom SR Njemačka osigurava organizaciji NPA dodatna financijska sredstva od 500.000 eura i time nastavlja dugogodišnji angažman u oblasti humanitarnog deminiranja. 

Ta financijska pomoć omogućava organizaciji NPA da uz pomoć takozvanog procesa oslobađanja zemljišta u općinama Konjic i Žepče/Zavidovići pristupi čišćenju površina, koje je prethodno Njemačko veleposlanstvo obišla i odabrala. Zahvaljujući toj financijskoj pomoći moguće je očistiti oko dva kvadratna kilometra površine.  

Međunarodno priznati proces oslobađanja zemljišta omogućava čišćenje minsko sumnjivih područja na najefikasniji način. 

Pored toga, u ovoj godini bit će nabavljene i licence za MapInfo softver, tako da se poznate i odabrane površine mogu unijeti u informativni sistem protuminskog djelovanja. 

Taj informacijski sistem protuminskog djelovanja služi za evidenciju minsko sumnjivih  površina u cijeloj zemlji i istovremeno daje pregled statusa čišćenja područja. 

Od 1997. godine, Savezna vlada podržava humanitarno deminiranje u Bosni i Hercegovini. Do sada je stavila na raspolaganje oko 35,5 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close