SDPBiH

Spriječiti neustavno otimanje vojarne Zalužani

Vijesti / Flash | 16. 05. 2016. u 09:54 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odbor za reformu ustava i ustavna pitanja Socijaldemokratske partije BiH pozvao je nadležne državne organe "da spriječe neustavan čin otimanja vojarne Zalužani u Laktašima, koja je državna imovina Bosne i Hercegovine".

''Ugovor o prijenosu vlasništva nad vojarnom koji je potpisan između načelnika Općine Laktaši Miroslava Kodžomana i ministra unutarnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača je neustavan i ne može predstavljati pravna osnova za raspolaganje, odnosno uzurpiranje ove značajne državne imovine'', priopćeno je iz SDP-a BiH.

Kako samo država Bosna i Hercegovina može raspolagati svojom imovinom, dodaje se u priopćenju, tako Kodžoman nije mogao prenijeti vlasništvo nad nečim što nije vlasništvo Općine u kojoj je načelnik, niti su Lukač i Ministarstvo unutarnjih poslova RS-a mogli preuzeti vlasništvo i upravljanje nad kompleksom.

''Čin potpisa ugovora o prijenosu 35 hektara imovine BiH predstavlja frapantno kršenje Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom u BiH i podrivanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Predmetnim zakonom, donesenim 2005. godine, zabranjena je raspodjela državne imovine do donošenja zakonske regulative kojom bi se pitanje jasno reguliralo'', dodaje se u priopćenju.

U međuvremenu je i Ustavni sud BiH 2012. godine donio presudu kojom državna imovina pripada isključivo državi Bosni i Hercegovini. Kako još uvijek nije usvojen zakonski okvir kojim bi se riješilo pitanje raspolaganja i raspodjele državne imovine, čak je i svaki pokušaj prijenosa vlasništva sa države na entitete protuzakonit, dok općinski nivoi vlasti nemaju apsolutno nikakva ovlaštenja niti prava raspolaganja državnom imovinom.

''Navedenim protuustavnim činom ozbiljno se ugrožava pravni poredak u BiH, te se osporava uloga Parlamentarne skupštine BiH koja je jedina ovlaštena da zakonodavno regulira pitanja iz nadležnosti države, što je definirano članom IV.4 Ustava BiH'', stoji u priopćenju.

Odbor za reformu ustava i ustavna pitanja SDPBiH je, kako se navodi, pozivao državnog pravobranitelja da poduzme nužne mjere zaštite državnih interesa i državne imovine, a Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine da utvrdi odgovornost i procesuira aktere ove očite protuustavne aktivnosti i faktičkog otimanja državne imovine.

Kopirati
Drag cursor here to close