Građanski savez

Spriječiti formiranje rezervnog sastava MUP-a RS

Očekujem i da kantonalni MUP-ovi razmotre uvođenje rezervnog sastava, ukoliko se RS odluči na takav korak, priopćeno je iz Građanskog saveza.
Vijesti / Flash | 31. 03. 2019. u 15:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nihad Čolpa, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i predsjednik Građanskog saveza, pozvao je Vijeće za implementaciju mira u BiH da bez odlaganja preispita i spriječi formiranje rezervnog sastava MUP-a RS, kako je najavio ministar Dragan Lukač.

U protivnom, kako ističe, neophodno je da Federalni MUP odmah poduzme aktivnosti s ciljem formiranja rezervnog sastava policije te na taj način uspostavi balans i poveća sigurnost u Bosni i Hercegovini, a "koja je jedino moguća ako postoji ravnoteža u svim segmentima onih koji su za jedinstvenu i stabilnu Bosnu i Hercegovinu i onih koji su protiv takve BiH".

Očekujem i da kantonalni MUP-ovi razmotre uvođenje rezervnog sastava, ukoliko se RS odluči na takav korak, priopćeno je iz Građanskog saveza.

Inače, Lukač je naglasio da je neophodno da Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) RS-a uvede rezervni sastav policije da bi uspješno odgovorilo na niz sigurnosnih izazova s kojima se Srpska može suočiti poput migrantske krize, elementarnih nepogoda i drugih izvanrednih situacija u kojima treba pružiti pomoć stanovništvu.

"Mi moramo imati dodatne snage uz pomoć kojih možemo odgovoriti sigurnosnim izazovima koji nas očekuju, a koji nisu mali. Iz tog razloga planiramo uvesti nove snage koje bi mogle odgovoriti zadatku zaštite našeg stanovništva", rekao je Lukač u intervjuu za Srnu.

On je najavio da će se u prijedlogu izmjena Zakona o policiji i unutarnjim poslovima naći i prijedlog o uvođenju rezervnog sastava policije.

Kopirati
Drag cursor here to close