176 km/h

Split: Najsnažnija bura u povijesti mjerenja

U Makarskoj su oko ponoći gorjeli nisko rastinje i makija, a zbog širenja požara uslijed jakog vjetra policija je evakuirala stanare obližnjih stambenih zgrada.
Vijesti / Flash | 23. 02. 2019. u 10:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Splitu je registriran udar bure od 176 kilometara na sat, što je najveća poznata brzina vjetra izmjerena u ovom dalmatinskom gradu. Riječ je o službeno najjačoj buri još od 14. studenoga 2004. kada je za vrijeme ciklone Dorothy najjači udar bure iznosio 174,6 kilometara na sat, javili su hrvatski mediji.

Prosječna brzina vjetra u Splitu je tijekom protekle noći iznosila 118 kilometara na sat. U Podvelebitskom kanalu i na Masleničkom području bura je dostigla udare do 173 kilometra na sat, a bura na makarskom i dubrovačkom području ima orkanske udare od 152 kilometara na sat.

Splitska policija jutros je priopćila da su evidentirali veliki broj dojava o rušenju stabala na put i oštećenju vozila. U centralnoj Dalmaciji sinoć su izbila i tri požara. Prvo je izbio požar u Splitu, a onda i u Makarskoj, dok se jutros oko 5 sati aktivirao i u Solinu, prenosi N1.

Na području Brda u Splitu gorjeli su nisko rastinje i trava, a vatra je zahvatila i oštetila parkirano vozilo. Prilikom gašenja jedan vatrogasac je zadobio lakše ozljede.

U Makarskoj su oko ponoći gorjeli nisko rastinje i makija, a zbog širenja požara uslijed jakog vjetra policija je evakuirala stanare obližnjih stambenih zgrada.

Zbog orkanskih udara vjetra za sve kategorije vozila zatvorena je dionica auto-puta Zagreb-Split između petlji Posedarje i Sveti Rok, a obilazak je preko Karina, Obrovca i Gračaca, kao i auto-put Rijeka-Zagreb između petlji Kikovica i Delnice, a obilazi se starim putem kroz Gorski Kotar.

Kopirati
Drag cursor here to close