Predavanje o korupciji

Specijalni agenti FBI-a u Mostaru

Vijesti / Flash | 08. 12. 2016. u 16:18 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Specijalni agenti FBI-a Teresa Hultz i Daniel Yocca u Američkom kutku u Mostaru su održali prezentaciju o korupciji. Povod održavanja ovog predavanja je Međunarodni dan borbe protiv korupcije koji se obilježava 9. prosinca.

Agentica Hultz, koja je u FBI-u 21. godinu u ovoj instituciji se borbom protiv korupcije bavi 20. godina. Na prezentaciji agentica je govorila o američkom zakonu protiv koruptivnih praksi u inozemstvu.

Taj zakon je donesen kako bi se spriječilo davanje novca službenim osobama stranih vlada od strane određenih kategorija fizičkih i pravnih osoba u nakani da im pomognu da dobiju ili zadrže poslovni angažman.

Govorila je o istragama koje su uspješno provedene i kojim je dokazano davanje mita visokim dužnosnicima. Rekla je kako se u raznim oblastima daje mito poput poslova s naftom, plinom, medicinskom opremom.

''Posljedice davanja mita kao neizravnu posljedicu imaju propadanje država, pojavu terorizma, te ugrožavanje sigurnosti'', rekla je Hults i dodala kako se novac od mita često koristi za financiranje opojnih droga i terorizma, a dolazi i do pojave kršenja ljudskih prava.

Agent Daniel Yocca je rekao kako korupcija nije problem samo u Bosni i Hercegovini, nego i u regiji, širom svijeta, ali i u SAD-u. Rekao je da kad bi bh. organi gonjenja dokazali da postoji neka kompanija sa spornim poslovanjem sa SAD-om, da bi oni mogli pomoći s operativne strane.

Kopirati
Drag cursor here to close