BiH i EU

Sorensen: Pred BiH su tri ključna pitanja

Vijesti / Flash | 04. 07. 2012. u 17:05 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina će se morati fokusirati na izradu kredibilnih napora u provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci", održavanje i učvršćivanje ekonomske stabilnosti, između ostalog postizanjem dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) za novi aranžman i na stupanje na snagu odgovarajućeg koordinacijskog mehanizma sa Europskom unijom.

- To je ujedno i ključno pitanje, a bh. lideri su se obavezali na dogovor o tom mehanizmu do 31. listopada i to su tri ključna pitanja iz Programa EU na koje bi se BiH trebala fokusirati, izjavio je šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, veleposlanik Peter Sorensen, koji je danas u pratnji veleposlanika 17 zemalja članica EU akreditovanih u Bosni i Hercegovini, ili njihovih zamjenika, posjetio Banja Luku.

Ova posjeta je bila prilika za predstavnike EU da direktno kontaktiraju sa predstavnicima vlasti u zemlji, koji također imaju dužnosti u vezi sa europskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Dodatno, to je bila i prilika za razne projekte koje financira Europska unija da predstave svoj rad i dostignuća, priopćeno je iz Delegacije Europske unije.

Tijekom posjete, veleposlanik Sorensen se sastao sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Aleksandrom Dzombićem i ministarkom za ekonomske odnose i regionalnu suradnju RS Zeljkom Cvijanović te ponovio da su prioriteti EU poznati i nepromijenjeni, te jasno naznačeni na posljednjem sastanku Vijeća za opšte poslove i razgovoru na visokom nivou održanom prošli tjedan.

Sorensen se, u pratnji grupe veleposlanika, sastao i sa mladim članovima političkih stranaka koji sudjeluju u radu Narodne skupštine Republike Srpske.

Tijekom posjete Banja Luci, jedna grupa veleposlanika i zamjenika veleposlanika posjetili su "Inovacioni centar Banjaluka" a druga grupa veleposlanika i zamjenika veleposlanika projekte "Borba protiv korupcije u obrazovanju" i "Antikorupcione mjere na univerzitetima u BiH".

Kopirati
Drag cursor here to close