Kulturološki šok

Somalijski pirati u američkim zatvorima

Vijesti / Flash | 04. 10. 2011. u 08:27 V.P.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Očekuje se kako će u idući ponedjeljak dva somalijska pirata na američkom sudu biti osuđena na doživotnu kaznu zatvora, te se tako pridružiti devetorici drugih koji su tek počeli služiti svoje kazne zbog pokušaja otmice. Što ih čeka kad uđu u svijet američkog zatvora?

Američki federalni zatvor je zastrašujuće okruženje intrige, nasilnih bandi, grozne hrane i teške izolacije. Odvjetnici Somalijaca tvrde kako će to biti posebno teško za ljude iz daleke zemlje koji ne znaju engleski jezik i ne poznaju američku kulturu, a s tim se slažu i psiholozi i stručnjaci koji poznaju kazneni sustav.

Sedam Somalijaca je već osuđeno na doživotni zatvor, a dvojica na tridesetogodišnje kazne za sudjelovanje u otmici brodova pod američkom zastavom. Svi Somalijci su dovedeni u SAD nakon što ih je uhvatila američka mornarica.
Muhidin Salad Omar i Mahdi Jama Mohamed su osuđeni na doživotni zatvor nakon što su priznali krivicu za sudjelovanje u otmici jahte S/V Quest pri čemu je ubijeno četvero Amerikanaca.

„Piratstvo uključuje oružanu otmicu na pučini s vrlo velikom mogućnosti smrti talaca. Američki Kongres je odredio doživotni zatvor kao kaznu za piratstvo i mi namjeravamo pokazati kako će se svi koji se bave piratstvom protiv američkih interesa suočiti s teškim posljedicama“ izjavio je američki tužitelj Neil MacBride koji je zadužen za optužnicu protiv pirata.

Profesor sa studija socijalnog rada Sveučilišta u Rhode Islandu, Frederic Reamer, tvrdi kako će Somalijci imati velike probleme u zatvoru: „Oni ne pričaju engleski, odrasli su u siromaštvu u selima koja ne nalikuju američkim. Ne mogu samo otići na ručak u zatvoru i početi razgovarati s ostalim zatvorenicima, jer ne dijele ista kulturološka iskustva. Izolirani su na svaki mogući način“.

Jedan od pirata koji već služi kaznu od 33 godine zatvora je Abduwali Abdukhadir Muse koji je sudjelovao u otmici broda Maersk Alabama. Njegovi odvjetnici tvrde kako je njihov klijent u otmici sudjelovao kad je imao samo 16 godina, i opisuju njegovo teško djetinjstvo. Ovaj Somalijac, rođen 1993. je odrastao u potpunom siromaštvu, oskudijevajući i u hrani, i u odjeći. U ranom djetinjstvu ga je udarila deva, pa je ostao bez prednjih zuba. Na ulici je živio već s 11 godina, a kad je našao prvi posao kao pomoćnik taksistu, pregazilo ga je krdo krava. Oženio se s 15 godina, ali nije mogao izdržavati obitelj, te se pridružio piratima. Tijekom otmice broda Maersk Alabama, ozlijeđen je i uhićen nakon što je tražio medicinsku pomoć od američke vojske. Abduwali je trenutno u zatvoru Terre Haute, gdje su mu zubari izvadili najmanje sedam zuba kao rezultat pothranjenosti.

Psihijatar dr. Jerome Kroll, koji je pregledao ovog pirata izjavljuje kako mladi Somalijci svoj identitet vežu za pripadnost klanu, a ne obitelji: „U zatvoru će biti izolirani i prepušteni depresiji, očaju i demoraliziranju“.

Još nekoliko psihologa i odvjetnika se ne slaže s načinom na koji će Somalijci biti kažnjeni. Odvjetnik Robert Rigney tvrdi kako će pirati imati velikih problema u zatvoru zato što će ih ostali zatvorenici smatrati američkim neprijateljima: „Oni nisu otišli u zatvor s Manhattana, već izravno iz Somalije. Oni ne mogu ostati anonimni u ovakvom zatvorskom okruženju i bojim se za njihovu sigurnost“.

Kopirati
Drag cursor here to close