Prava istospolnih parova

Legalizacija brakova u FBiH: SOC ponudio pomoć Vladi

Istraživanje SOC-a iz 2017. godine pokazalo je da čak 80% istospolnih parova u BiH želi da zaključi životno partnerstvo
Vijesti / Flash | 19. 10. 2018. u 16:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sarajevski otvoreni centar (SOC) pozdravlja nastojanja Vlade Federacije BiH, a posebno Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, da pravno zaštite i prepoznaju istospolne parove i njihove obitelji u FBiH. Zaključak Vlade FBiH u petak da se formira radna grupa koja će raditi na izradi zakona kojim bi ove zajednice bile prepoznate i zaštićene, smatramo uspjehom našeg zagovaranja i ukazivanja na realnost postojanja istospolnih parova i njihovih obitelji u BiH'', priopćeno je iz SOC-a.

Istraživanje SOC-a iz 2017. godine pokazalo je da čak 80% istospolnih parova u BiH želi da zaključi životno partnerstvo, ali da njihove višegodišnje stabilne emotivne i ekonomske zajednice, te zajednički život državne institucije ni na koji način ne prepoznaju.

Da istospolne životne zajednice građana i građanki BiH, usprkos uzajamnoj ljubavi i poštovanju, ipak trebaju pravnu zaštitu i prepoznavanje, potvrdili su, navode, i zahtjevi istospolnih parova za upis u matične evidencije. U BiH, bračni i vanbračni partneri imaju više od 1.000 prava na osnovu svojih zajednica. Sva ova prava uskraćena su istospolnim partnerima i otežavaju im zajednički život.

Samo neka od tih prava, tvrde, uključuju: pravo da donose ključne zdravstvene odluke u slučajevima životne ugroženosti svog/je partnera/ice i pravo na posjete u bolnici; pravo da budu zdravstveno osigurani preko svog bračnog ili izvanbračnog partnera/ice u slučaju nezaposlenosti i spriječenosti za rad; pravo na plaćeno odsustvo s posla u slučaju bolesti ili smrti drugog/e partnera/ice bez rizika da će dobiti otkaz; pravo na nasljeđivanje sve osobne imovine koja je pravno vlasništvo bračnog/e ili izvanbračnog/e partnera/ice i njegove/njene mirovine.

Zatim ostvarivanje prava na mogućnost zajedničke kupovine i stjecanja imovine, te pristupa povoljnijim kreditnim režimima koje banke nude u cilju rješavanja stambenog pitanja mladih bračnih parova te pravo da zajednički odrede na koji način će se njihova imovina dijeliti u slučaju razvoda, raskida ili smrti.

Sarajevski otvoreni centar ponudio je ekspertnu podršku Vladi FBiH u nastojanju da zaštite istospolne parove u BiH i njihove obitelji, te da postupe prema preporukama Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, Vijeća Europe i presudama Europskog suda za ljudska prava.

''Nakon sjednice Vlade FBiH koja je održala u petak na kojoj je usvojen ovaj zaključak obratili smo se Ministarstvu pravde FBiH sa zahtjevom da budemo uključeni u radnu grupu, te poslali prethodno izrađene dokumente koji mogu koristiti njenom radu'', navode u priopćenju.

Podsjećamo da je SOC 2016. godine izradio modele zakona o životnim zajednicama parova istog spola za oba entiteta BiH i zagovarao prema Vladi FBiH za neophodnost usvajanje ovakve regulacije, što je konačno prepoznato na sjednici u petak.

Kopirati
Drag cursor here to close