'Ne dirajte Milana'

Snimao Tegeltiju u aferi 'Potkivanje' pa zaradio optužnicu

''Ovaj predmet, u javnosti i medijima poznat pod nazivom ‘Potkivanje’, izazvao je veliki interes javnosti, a Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je predmet formiralo nakon objave audio-video zapisa na internet portalima.''
Vijesti / Flash | 04. 12. 2020. u 16:57 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: N1 / Nermin Alešević

Državno tužiteljstvo podiglo je optužnicu za koruptivna kaznena djela protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića, aktera afere ''Potkivanje'', u vezi sa snimkom objavljenim na internetu na kome se, osim osumnjičenih, pojavljuje i Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH).

Pandži je, kako je priopćeno iz Tužiteljstva BiH, na teret stavljeno primanje dara i drugih oblika koristi, dok je Alešević optužen za davanje dara, neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje u vezi sa djelom ''neovlašteno fotografiranje''.

''Ovaj predmet, u javnosti i medijima poznat pod nazivom ‘Potkivanje’, izazvao je veliki interes javnosti, a Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je predmet formiralo nakon objave audio-video zapisa na internet portalima. Nakon toga provedena je detaljna istraga, te je saslušano više svjedoka, izvršeno niz vještačenja od strane različitih policijskih agencija i stručnih vještaka, te se pribavio 51 materijalni dokaz'', priopćeno je iz Tužiteljstva.

U ovom predmetu osumnjičeni Nermin Alešević, kako se navodi u priopćenju, zatražio je imunitet, odnosno da prema njemu glavni tužitelj ne poduzima kazneno gonjenje, ali je navedeni zahtjev odbijen, te je protiv te odluke Alešević podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH, koja je odbačena.

Audio-video zapis koji se spominje u priopćenju Tužilaštva objavljen je u svibnju 2019. a na njemu se osim Pandže i Aleševića vidi i predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Iz Tužiteljstva BiH su sredinom lipnja 2019. priopćili da su, provođenjem istražnih radnji, prikupljeni dokazi i donesena naredba o provođenju istrage, kojom su obuhvaćeni osumnjičeni Pandža i Alešević zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kaznena djela ''primanje i davanje dara ili drugih oblika koristi'', a osumnjičeni Alešević i ''neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje'', dok u istom saopćenju stoji da je u navedenom predmetu saslušan veći broj svjedoka, među kojima i predsjednik VSTV-a BiH Tegeltija.

Optužnica protiv Pandže i Aleševića je proslijeđena na potvrđivanje Državnom sudu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close