Snijeg napravio kaos

Snijeg pravi probleme širom BiH: Urušeni krovovi, odsječena mjesta

Zbog težine snijega, u Bihaću su se urušili krovovi na dva stambena objekta, osam pomoćnih objekata i dva krova na objektima privatnih tvrtki.
Vijesti / Flash | 24. 02. 2018. u 15:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bihaću i Cazinu, u Unsko-sanskom kantonu Federacije BiH (FBiH), zbog obilnog snijega u posljednjih nekoliko dana urušili su se krovovi na četiri obiteljske kuće, 14 pomoćnih objekata, fiskulturnoj sali školske zgrade i dvije krovne konstrukcije na objektima privatnih tvrtki, javio je portal Klix.ba.

Zbog težine snijega, u Bihaću su se urušili krovovi na dva stambena objekta, osam pomoćnih objekata i dva krova na objektima privatnih tvrtki. Jučer se srušio i krov fiskulturne sale Ekonomske škole u centru Bihaća koja je u izgradnji, ali na sreću u navedenim urušavanjima nije bilo stradalih, rečeno je u Civilnoj zaštiti ovog kantona.

U Cazinu se srušio krov dvije obiteljske kuće, a došlo je do urušavanja i na šest pomoćnih objekata, kao što su štale i garaže, koje su u potpunosti uništene. Stradalih nije bilo, piše Srna.

Visina snježnog pokrivača u Bihaću jutros je iznosila 80 centimetara.

Snijeg na krovnim konstrukcijama je izuzetno težak i opasan, zbog čega je i došlo do urušavanja krovova, a u ovim gradovima otežano je i odvoženje komunalnog otpada, a parking prostora je veoma malo.

Gradonačelnik Bihaća uputio je i zahtjev Ministarstvu obrane BiH za angažman pripadnika Oružanih snaga BiH iz vojarne "Adil Bešić" koji će u koordinaciji s gradskim službama vršiti čišćenje pješačkih prilaza školskim i zdravstvenim ustanovama, kao i trotoara u središnjem dijelu grada.

Iz Zavoda za javno zdravstvo obavijestili su građane Bihaća da je na osnovu uzetih uzoraka vode od 19. februara i urađenih parametara mikrobiološke i fizičko-kemijske analize voda u momentu uzorkovanja bila zdravstveno neispravna, zbog čega su savjetovali prokuhavanje vode prije upotrebe do daljeg.

Općina Istočni Drvar nalazi se u putnoj blokadi uslijed obilnih snježnih padalina, a zbog toga je već četiri dana na snazi i obustava rada u Šumskom gazdinstvu “Klekovača”, javlja dopisnik Srne.

Poduzeće “Livnoputevi”, iako ima obavezu da očisti put prema granici sa Republikom Srpskom, odnosno Istočnom Drvaru, to nije učinilo što je otežalo normalno funkcioniranje života u ovoj općini.

Visina snijega na ovom području prelazi jedan metar.

Izaslanik iz reda srpskog naroda u Domu naroda Federacije BiH Mile Marčeta rekao je Srni da je zbog velikog snijega Istočni Drvar u potpunom kolapsu, a da su najveći problem stvaraju neočišćeni putovi prema Istočnom Drvaru.

Prema njegovim riječima, vremenske neprilike koje su posljednjih nekoliko dana zadesile područje ove općine i velika neodgovornost ''Livnoputeva'' odsjekli su ovu općinu od ostalog dijela svijeta.

''Svaki vid komunikacije je otežan, te stanovništvo ne može normalno da funkcionira. Šumsko gospodarstvo `Klekovača` – Istočni Drvar zbog velike količine snijega već četiri dana ne radi'', kaže Marčeta.

On je napomenuo da je urednu opskrbu električnom energijom, koja dolazi iz Republike Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close