Kuha se, kuha

Snažne reakcije na novi balistički test Sjeverne Koreje

Vijesti / Flash | 29. 08. 2017. u 08:31 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja ispalila je balistički projektil koji je preletio japanski otok Hokkaido u utorak ujutro po lokalnom vremenu, čime je izazvala oštre reakcije japanskog premijera i drugih svjetskih čelnika.

Čini se da je u ovom najprovokativnijem lansiranju koje je ova zemlja izvela do sada testiran projektil Hwasong-12, tvrde stručnjaci, prenosi Reuters.

''Ovo nepromišljeno djelo Sjeverne Koreje je nezapamćena, ozbiljna i teška prijetnja našoj naciji - kazao je novinarima japanski premijer Shinzo Abe.

Abe je rekao da je u utorak razgovarao s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i da su se oni dogovorili o povećanju pritiska na Sjevernu Koreju. Trump je također naveo da su Sjedinjene Američke Države "100 posto uz Japan", izjavio je Abe.

Na zahtjev SAD-a, Japana i Južne Koreje, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda kasnije tijekom dana će se sastati kako bi razgovaralo o ovom lansiranju, naveli su diplomati.

Američki državni tajnik Rex Tillerson i južnokorejska ministrica vanjskih poslova Kang Kyung-wha su se složili da će razmotriti strože sankcije protiv Sjeverne Koreje.

''Mi ćemo dati snažan odgovor na osnovu našeg čvrstog saveza sa Sjedinjenim Državama ukoliko Sjeverna Koreja nastavi s nuklearnim i balističkim provokacijama'', navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova Južne Koreje.

Vojska Južne Koreje u utorak je, na zahtjev predsjednika Moon Jae-ina za demonstracijom kapaciteta protiv Sjeverne Koreje, izvela vježbe u kojima su njihova četiri borbena aviona bombardovala vojni poligon za testiranje oružja, javlja Xinhua.

Kopirati
Drag cursor here to close