Kina

Smrtna kazna za mito vec´e od 460.000 dolara

Vijesti / Flash | 18. 04. 2016. u 11:25 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrhovni narodni sud i Vrhovno narodno tužiteljstvo Kine donijelo je odluku o primjeni smrtne kazne za korupciju, navela je kineska agencija Sinhua.

Od sada c´e se najviša kazna primjenjivati u slučaju ilegalnog davanja ili uzimanja mita za sumu vec´u od 460.000 dolara.

Veliku kampanju za borbu protiv korupcije vlasti su započele 2012. godine dolaskom na vlast predsjednika Si Jinpinga. Od tada je kažnjeno tisuće dužnosnika za narušavanje stranačke discipline i korupcije.

Prema službenoj statistici samo u siječnju ove godine kažnjeno je 5.459 dužnosnika. Prema podacima odbora 2015. godine je za narušavanje stranačke discipline kažnjeno skoro 50 tisuća dužnosnika različitih razina.

Smrtna kazna se u Kini primjenjuje češc´e nego u bilo kojoj drugoj državni na svijetu. Prema neslužbenim podacima, svake godine se izvrši i do pet tisuća presuda. Smrtna kazna može se donijeti po 46 članova kaznenog zakona, a najviše je za nelegalni promet narkotika. Kazna se izvršava ili strijeljanjem ili injekcijom, prenosi Sputnik.

Kopirati
Drag cursor here to close