Radi se, radi

'Šminka' se Partizansko za Dan pobjede nad fašizmom

Partizansko spomen groblje se uređuje za proslavu.
Vijesti / Flash | 07. 05. 2018. u 08:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici mostarskih poduzeća vrijedno rade na uređivanju Partizanskog spomen groblja u Mostaru.

Na njemu će predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić  organizirati obilježavanje 9. svibnja 2018. Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom.

Podsjećamo, kako je predsjednik Vlade FBiH Novalić krajem prošle godine posjetio ovaj mostarski spomenik kada je istaknuo se Partizansko nalazi u jako lošem stanju te poručio da se mora više starati o njemu.

U obnovu i čišćenje spomenika krenulo se početkom godine. Pokretači projekta obnove ovog spomenika ranije su rekli kako će za obnovu biti potrebno manje od milijun KM.

Važno je navesti kako po prvi put poslije deset godina, u proračun grada Mostara izdvaja se 59.958.267 KM za cjelovito godišnje održavanje, revitalizaciju i rekonstrukciju Partizanskog spomen groblje.

Partizansko groblje u Mostaru je izgrađeno 1965. godine u čast svim Mostarcima poginulim u NOB-u. Izgradio ga je, u vremenu obnove i rekonstrukcije koja je nastupila nakon završetka Drugog svjetskog rata, arhitekt Bogdan Bogdanović.

Sam spomenik se rasprostire na 5.000 m2 i na šest nepravilnih terasa. Groblje imalo je 810 nadgrobnih ploča koji podsjećaju na posječeno stablo, simbol prekinute mladosti. Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine  je proglašen 2006. godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close