Odluka

Smijenjen komesar Vahid Ćosić, v.d. policijskog komesara Mevludin Halilović

Vijesti / Flash | 18. 11. 2016. u 16:00 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković potvrdio je danas za Fenu da je Kantonalna vlada na današnjoj sjednici jednoglasno prihvatila prijedlog Neovisnog odbora Ministarstva unutrašnjih poslova KS-a za smjenu policijskog komesara Vahida Ćosića, a tu funkciju od sutra će obavljati, kao vršitelj dužnosti, Mevludin Halilović.

U obrazloženju Neovisni odbor je naveo da Ćosić nije provodio mjere nadzora nad Upravom policije, a ustanovio je i da je Ćosić davao pogrešne i netočne podatke različitim organima zaduženim za sigurnost i kazneno gonjenje počinitelja kaznenih djela te da je često bio neinformiran o pojedinim aktivnostima u kriznim situacijama.

''Ono što smo ustanovili nadzorom nad radom MUP-a u zadnjih sedam ili osam mjeseci nije zadovoljavalo stanje sigurnosti u Kantonu, uočili smo propuste o kojima smo javno govorili. Smjena nije bila u nadležnosti Vlade, ali sada su procedure završene prema Zakonu o unutarnjim poslovima'', podvukao je Konaković.

Kako bi se sigurnosna situacija u Kantonu poboljšala, Konaković najavljuje da će se nastaviti sa intenzivnim prisustvom policije što je primjetno u gradu nakon tragične smrti dvije studentice na pješačkom prijelazu.

Iako je ocijenio da je Kantonalna policija najbolja policija u državi, smatra da je nedostajalo više komande, rasporeda i podjele zadataka kako bi grad izgledao onako kako izgleda posljednjih mjesec dana.

Premijer Konaković u razgovoru za Fenu iznio je podatak da oko dvadesetak policajaca neprekidno kontrolira glavnu prometnicu, oduzeta su 52 vozila osobama koje nisu plaćale saobraćajne kazne, smanjen je i broj ukradenih vozila, ali i da je generalno manje evidentiranih slučajeva napada na građane i imovinu.

Podsjetio je da je Vlada Kantona Sarajevo dugo tražila pojačano prisustvo policije na ulicama, a to je sada na višem nivou u posljednjih mjesec dana te Konaković očekuje od novog vršioca dužnosti policijskog komesara da još više poveća intenzitet rada policije.

Zaključio je da je Vlada, iako je smanjen sveukupni proračun, odobrila povećanje proračuna za MUP KS-a, kako bi se nabavila nova oprema i vozila te organizirala obuka 200 novih kadeta, time se, potvdrio je za Fenu premijer Konaković, pokazuje opredijeljenost Vlade za poboljšanje sigurnosti u Kantonu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close