Smaragdna ljepotica na dopustu

Uživajte u smeđoj, prljavoj Neretvi!

Ovo nije prvi put da je Neretva promijenila svoju prepoznatljivu zelenu boju u jednu od ovih zamućenih nijansi.
Vijesti / Flash | 09. 09. 2020. u 13:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski znanstveni portal Science Blurtit jednom je na svojim stranicama Neretvu opisao kao smaragdnu ljepoticu, izuzetno čistu rijeku koja se može piti u svakom mjestu od njenog izvora do ušća u Jadransko more. Dobro bi se zamislili nad tom rečenicom da ju vide u današnjem izdanju.

Naime, fotograf portala Bljesak.info zabilježio je ovu, u zadnje vrijeme ne baš rijetku, pojavu gdje se nekad smaragdna rijeka sve više pretvara u nijanse smeđe, žute i sive boje, a sve manje zelene.

Foto: Bljesak.info / Zamućena Neretva
Foto: Bljesak.info / Zamućena Neretva
Foto: Bljesak.info / Zamućena Neretva

Koji je razlog nove promijene boje Neretve pokušali smo saznati iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora gdje su nam kratko rekli da se tek utvrđuje razlog.

''Inspektori su na terenu te ispituju okolnosti promjene boje rijeke. Djelatnici Agencije će uzeti uzroke vode nakon čega će oni biti upućen na analizu te će tek tada biti poznato zašto je došlo do promjene boje Neretve'', rekli su.

Foto: Bljesak.info / Zamućena Neretva
Foto: Bljesak.info / Zamućena Neretva

Kako je za Bljesak.info potvrdila Marija Buntić iz Elektoprivrede HZ Herceg Bosne riječ je o redovitom planiranom ispustu Hidroelektrane Mostar.

''Zbog planiranog ispusta došlo je do kratkotrajnog zamućenja Neretve i nema apsolutno nikav negativan učinak na okoliš'', kazala je Buntić. Ispust je, kaže, redovit i održava se svake godine. Ponovila je kako nema neželjeni utjecaj na okoliš jer je riječ o mulju koji se inače nalazi u rijeci.

Buntić tvrdi kako promjena boje rijeke nema veze sa vršenjem radova na HE Mostar. Trajanje ispusta na HE Mostar trajat će do 16 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close