Lug

Služena sveta misa za civile koje su ubili njemački vojnici

Služena sveta misa za civile ubijene u naselju Lug kod Tomislavgrada
Vijesti / Flash | 01. 07. 2018. u 19:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vjernici podljubuških tomislavgradskih sela Luga, Kuka, Sarajlija i Letke, okupili su se u nedjelju na groblju u naselju Lug gdje su se paljenjem svijeća i svetom misom prisjetili osamdeset troje ubijenih i zapaljenih civila, koje su 16. prosinca 1943. godine ubili njemački vojnici SS divizije "Princ Eugen".

Prije početka euharistijskog slavlja kojeg je predvodio fra Mario Ostojić, na mjestu stradanja pročitana su imena žrtava te su zapaljena svijeća, a predstavnici udruge "Lug-Poljice" položili su vijenac.

Već nekoliko godina na tom mjestu, prve nedjelje nakon blagdana sv. Ivana, služi se sveta misa u spomen na stradale, dok se u prosincu obilježava godišnjica njihovog stradanja.

Zločin u mjestu Lug dogodio se 16. prosinca 1943. godine kada su SS vojnici, zbog sumnje da hranom opskrbljuju partizane, 83 mještana Luga, Kuka, Sarajlija i Letke zatvorili u štalu, strijeljali ih, a zatim i zapalili.

Najstarija žrtva imala je više od 60 godina, najmlađa tek 2 mjeseca, a veliki broj žrtva bili su mladići i djevojke.

Udruga "Lug-Poljice" prošle je godine započela s aktivnostima na izgradnji spomen muzeja i uređenju okoliša. Muzej će imati oblik i formu stare kuće (pojate) u kojoj su spaljeni mještani.

Ukupna vrijednost projekta je približno 250.000 maraka, a dosadašnje radove u najvećoj mjeri financirali su mještani dobrovoljnim prilozima prikupljenim na godišnjem okupljanju Lužana na "luškoj fešti".

Kopirati
Drag cursor here to close