Grujičić

Službenici ministarstva BiH uključeni u preregistraciju birača

Vijesti / Flash | 06. 07. 2016. u 08:51 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajednički kandidat srpskih stranaka za načelnika općine Srebrenica Mladen Grujičić upozorio je da službenici Ministarstva za izbjeglice i ljudska prava BiH sudjeluju u masovnoj preregistraciji Bošnjaka u Vogošći, Ilijašu, Živinicama i Srebreniku, gdje žive, da bi na listopadskim izborima glasali u odsustvu za Srebrenicu.

Grujičić je rekao da će na ovaj način dvostruko većem broju birača biti omogućeno glasanje u odsustvu za ovu općinu u odnosu na stvarni broj prijavljenih. Grujičić tvrdi da se preregistracija obavlja nezakonito i bez znanja birača kojima se mijenja biračka opcija.

Prema njegovim riječima, oni su na taj način "prisiljeni" da glasaju za Srebrenicu iako tu desetljećima ne žive, dok u Ilijašu, Vogošći i drugim općinama imaju imovinu, stalno mjesto boravka i osobne dokumente.

Grujičić je ocijenio da se ta kampanja vodi uz pomoć službenika ministarstva BiH. On je pozvao nadležne inspekcijske i sigurnosne organe, te Tužiteljstvo BiH da provjere ove navode i spriječe nezakonitosti, odnosno manipuliranje biračima i izborni inženjering.

Grujičić je napomenuo da je za glasanje u odsustvu za srebreničku općinu prijavljeno 1.400 birača, a da se nelegalnom preregistracijom nastoji taj broj povećati na 3.000 glasova da bi bošnjačkom kandidatu Ćamilu Durakoviću bila omogućena izborna pobjeda, prenosi RTRS.

Kopirati
Drag cursor here to close